Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. augusta 2023, 18:22
Čas čítania 0:52

Slovenka, ktorú obvinili z terorizmu, zostáva vo väzbe. Najvyšší súd vyhovel návrhu prokurátora

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Obvinená do Sýrie za manželom zobrala aj deti, ktoré boli vystavené prebiehajúcej sýrskej občianskej vojne.

Slovenka Renáta D., ktorá čelí obvineniu z terorizmu, zostáva vo väzbe. V utorok o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR, keď vyhovel sťažnosti prokurátora. Špecializovaný trestný súd pôvodne rozhodol o prepustení obvinenej z väzby. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

„Senát 2T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí zrušil sťažnosťou prokurátora napadnuté uznesenie Špecializovaného trestného súdu o prepustení obvinenej Renáty D. z väzby na slobodu a sám vo veci rozhodol o ponechaní obvinenej vo väzbe po podaní obžaloby,“ priblížila hovorkyňa s tým, že Najvyšší súd väzbu obvinenej nenahradil ani inými miernejšími prostriedkami.

Renátu D. obvinili pre obzvlášť závažné zločiny založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a za prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Na Slovensko ju spolu s deťmi dopravili na základe repatriácie slovenských občanov, ktorú zabezpečuje ministerstvo zahraničných vecí.

Obvinená sa v Sýrii pripojila k manželovi

Ako sa konštatuje v prvom uznesení o väzbe, obvinená sa pravdepodobne na prelome rokov 2014 a 2015 dostala na územie Sýrie s cieľom pripojiť sa k manželovi lekárovi už ako bojovníkovi teroristickej organizácie Islamský štát (ISIS).

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Urobila to aj napriek tomu, že deti vystavila nebezpečenstvu v tom čase prebiehajúcej sýrskej občianskej vojny a svojvôli vlády teroristickej skupiny Islamský štát. Počas pôsobenia na rôznych miestach v Sýrii mala spolu s manželom vychovávať obe deti v duchu ideológie radikálneho islamu.

Slovenka obvinená z terorizmu
Zdroj: Pohotovostný pátrací tím
Domov
Zdieľať
Diskusia