Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. augusta 2023 o 17:46
Čas čítania 0:44

V Poľsku zomrelo už 5 ľudí na zriedkavú chorobu. Nikto stále nevie, odkiaľ sa začala šíriť, desiatky ľudí sú v nemocniciach

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Choroba ma podobné symptómy ako zápal pľúc.

Na päť stúpol počet obetí legionárskej choroby, ktorá prepukla v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska, uviedli vo štvrtok mieste úrady.

Piatou obeťou, ktorej v Rzeszówe diagnostikovali toto zriedkavé bakteriálne ochorenie pľúc, je 79-ročná žena, ktorú hospitalizovali pred niekoľkými dňami. „Išlo o pacientku s viacerými dlhodobými ochoreniami vrátane rakoviny,“ povedal riaditeľ miestnej nemocnice Grzegorz Materna pre poľskú tlačovú agentúru PAP.

Príčina šírenia baktérií spôsobujúcich toto ochorenie v Rzeszówe zatiaľ nebola určená. S nákazou tam hospitalizovali najmenej 71 ľudí.

Poľské ministerstvo zdravotníctva v príspevku na sociálnej sieti uviedlo, že v súčasnosti sa overuje hypotéza mestskej vodovodnej siete ako zdroja nákazy. Výsledky rozboru vzoriek odobratej vody budú k dispozícii najskôr v pondelok. Podľa miestnych úradov boli všetky doterajšie obete starší ľudia.

Legionársku chorobu prenášajú baktérie

Legionárska choroba sa prenáša kvapôčkami kontaminovanej vody, nešíri sa však priamo z človeka na človeka. Spôsobujú ju baktérie nazývané legionely, ktoré môžu zapríčiniť ťažký zápal pľúc.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Zdrojom nákazy býva klimatizácia či kontaminovaná voda. Prejavuje sa podobne ako ťažký zápal pľúc, a to vysokými teplotami, bolesťami či problémami s dýchaním. Takéto problémy spôsobuje najmä ľuďom so slabým imunitným systémom, často trpiacim aj inými chorobami.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wiki Commons/Tomasz Sienicki
Domov
Zdieľať
Diskusia