Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. augusta 2023, 9:53
Čas čítania 1:01

Za tvíty kritizujúce korupciu trest smrti: Vitajte v Saudskej Arábii

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

„Ako môže svet uveriť, že krajina sa reformuje, keď občanovi zotnú hlavu pre tvíty na anonymnom účte s menej ako desiatimi sledovateľmi?“ pýta sa organizácia ALQST zaoberajúca sa podporou ľudských práv v Saudskej Arábii.

V Saudskej Arábii odsúdili na smrť muža, ktorý na sociálnych sieťach kritizoval údajnú korupciu a porušovanie ľudských práv v krajine. Pre agentúru AFP to v pondelok uviedol jeho brat a ďalšie zdroje oboznámené s prípadom.


Rozsudok nad Muhammadom al-Ghamdím vyniesol v júli špecializovaný trestný súd, ktorý bol zriadený v roku 2008 na posudzovanie prípadov terorizmu. Obvinený bol zo sprisahania proti vláde, podkopávania štátnych inštitúcií či podpory teroristickej ideológie, uviedli zmienené zdroje.

Jeho účet mal len deväť sledovateľov

Saudskoarabskí predstavitelia na žiadosť agentúry AFP o vyjadrenie nereagovali.
Podľa ľudskoprávnych aktivistov tento prípad poukazuje na intenzívny zásah proti kritike zverejnenej na sociálnych sieťach, a to aj prostredníctvom účtov, ktoré majú málo sledovateľov.


Saíd al-Ghamdí, Muhammadov brat a aktivista žijúci v exile, uviedol, že prípad bol prinajmenšom čiastočne založený na príspevkoch na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Jeho brat v nich kritizoval vládu a podporoval väzňov svedomia zadržiavaných v Saudskej Arábii.


Účet Muhammada al-Ghamdího na sociálnej sieti X mal podľa ľudskoprávnej organizácie ALQST iba deväť sledovateľov.

Vlani popravili 141 ľudí

„Saudskoarabské súdy stupňujú represie a verejne odhaľujú svoje prázdne sľuby o reforme. Ako môže svet uveriť, že krajina sa reformuje, keď občanovi zotnú hlavu pre tvíty na anonymnom účte s menej ako desiatimi sledovateľmi?“ pýta sa organizácia ALQST zaoberajúca sa podporou ľudských práv v Saudskej Arábii.


Saudská Arábia je kritizovaná za časté uplatňovanie trestu smrti. Z bilancie agentúry AFP vypracovanej na základe oficiálnych údajov vyplýva, že vlani tam popravili 141 ľudí. V tomto roku bolo vykonaných už 94 popráv. Štátne médiá nešpecifikujú spôsob popravy, no často sa vykonáva odseknutím hlavy.

Domov
Zdieľať
Diskusia