Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. septembra 2023 o 15:15
Čas čítania 0:53

Takmer polovica Slovákov by si vybrala iné štúdium. Tieto veci najčastejšie ľutujú

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ak by si Slováci mali opätovne vybrať študijný program, bolo by to v oblasti zdravotníctva, IT či ekonómie.

Takmer polovica ľudí na Slovensku, 49 percent, by si dnes už vybrala úplne iný študijný odbor, než reálne v mladosti študovala. Ďalšia pätina populácie by sa rozhodla študovať trochu odlišný odbor. Úplne spokojná s výberom svojho študijného odboru je tretina slovenskej populácie. Vyplýva to z júlového prieskumu agentúry Go4insight na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov vo veku 15 až 79 rokov.


„Ak by si Slováci mohli dnes opätovne vybrať študijný odbor na strednej alebo vysokej škole, najčastejšie by si zvolili zdravotnícke povolanie – lekár, zdravotná sestra, lekárnik. Len tesne druhým najpopulárnejším odborom opätovného výberu je programovanie a informačné technológie,“ priblížila agentúra. Nasleduje elektrotechnika, ekonómia, pedagogika a vzdelávanie.


Výber študijného odboru sa líši aj podľa veku. Najmladšie vekové kategórie, ktoré opustili brány škôl len nedávno, by si dnes v najväčšej miere zvolili študijné odbory zamerané na informačné technológie a ekonómiu, manažment a účtovníctvo. Ľudia v strednom veku by si v súčasnosti zvolili zdravotnícke odbory, IT a elektrotechniku a oblasť práva. Najstaršie ročníky by dnes študovali zdravotnícke odbory, pedagogiku alebo stavebníctvo.


Slováci najviac ľutujú, že sa v škole nenaučili cudzie jazyky. V živote im chýbajú aj praktické zručnosti, znalosti z financií, ekonomiky a finančnej gramotnosti. Ďalšími chýbajúcimi zručnosťami, ktoré sa Slováci v škole nenaučili, sú práca s počítačom a ostatné IT zručnosti. Približne päť percent Slovákov spätne ľutuje, že v mladosti prejavovali slabý záujem o štúdium vo všeobecnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia