Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. septembra 2023, 18:30
Čas čítania 0:52

Na východe Slovenska potvrdili už 42 prípadov žltačky. Úrady musia zaviesť prísne protiepidemické opatrenia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Veľkým problémom v zasiahnutých obciach je nízky hygienický štandard. Žltačku však potvrdili aj v deviatich prípadoch u personálu a stravníkov stravovacej prevádzky v Prešove.

V uplynulých dňoch pribudli v obci Lesíček v okrese Prešov tri prípady žltačky typu A (VHA). K utorku tam hygienici evidujú 42 prípadov. Prvý prípad bol hlásený 6. júla, išlo o 13-ročné dieťa. VHA hygienici zistili aj u personálu a stravníkov stravovacej prevádzky v Prešove. Informovala o tom Alžbeta Vypušťáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove.


V obci Lesíček ide podľa jej slov vo všetkých troch prípadoch o deti žijúce v prostredí s nízkym hygienickým štandardom.


Čo sa týka výskytu žltačky u personálu a stravníkov stravovacej prevádzky, z celkového počtu 320 stravníkov a piatich zamestnancov ochorelo od 25. júla deväť ľudí. „Najprv to boli dvaja zamestnanci – pomocná sila v kuchyni a kuchár – a následne sedem stravníkov,“ povedala Vypušťáková.

Zavádzajú protiepidemické opatrenia

V rámci protiepidemických opatrení bola nariadená dezinfekcia všetkých priestorov prevádzky. Zamestnancom vykonávajúcim epidemiologicky závažnú činnosť bol nariadený zvýšený zdravotný dohľad – zákaz výkonu epidemiologicky závažnej činnosti v rozsahu manipulácie s nebalenými potravinami počas 50 dní od posledného kontaktu s chorým, lekársky dohľad a očkovanie. V epidemiologickom šetrení sa podľa Vypušťákovej pokračuje.


Slovenská pošta v súvislosti so šírením žltačky typu A v niektorých obciach Prešovského kraja 24. augusta informovala, že zavádza vo svojich pobočkách v regióne preventívne opatrenia na ochranu klientov a zamestnancov.


Medzi najúčinnejšie spôsoby prevencie patrí podľa hygienikov umývanie si rúk mydlom, dôkladná osobná hygiena a očkovanie.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová
Domov
Zdieľať
Diskusia