Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. septembra 2023, 16:25
Čas čítania 1:04

India chce zmeniť oficiálny názov krajiny. Takéto meno vláda zvažuje, snaží sa zbaviť zvyškov koloniálnej éry

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vláda indického premiéra Naréndru Módího sa snaží odstrániť pretrvávajúce symboly britskej nadvlády.

Indiou v utorok otriasli špekulácie v súvislosti s údajnými plánmi zrušiť oficiálne používanie anglického názvu krajiny po tom, ako sa v pozvánkach zaslaných svetovým lídrom objavil alternatívny názov „Bhárat“, informuje tlačová agentúra AFP.

Vláda indického premiéra Naréndru Módího sa snaží odstrániť pretrvávajúce symboly britskej nadvlády z miest, politických inštitúcií či učebníc dejepisu, ale údajne pripravovaná zmena názvu krajiny by mohla byť v tomto smere najrazantnejším krokom.

Módí sám zvyčajne označuje Indiu ako „Bhárat“, čo je slovo pochádzajúce zo starých hinduistických spisov písaných v sanskrite a jeden z dvoch oficiálnych názvov krajiny zakotvený v indickej ústave.

Členovia Módího vládnucej Indickej ľudovej strany (Bháratíja džanatá pártí – BJP) už doposiaľ viedli kampaň proti používaniu známejšieho názvu India, ktorý má korene v západnom staroveku a bol zavedený počas britského dobývania indického subkontinentu.

Počas nadchádzajúceho víkendu sa v Indii bude konať summit lídrov skupiny G20, na záver ktorého sa uskutoční štátna večera, ktorú podľa pozvánok usporiada „prezident Bháratu“.

Indické vlády sa dlhé roky snažia odstrániť zvyšky koloniálnej éry

Vláda zvolala na koniec septembra mimoriadne zasadnutie parlamentu a o legislatívnom programe schôdze zatiaľ mlčí. Televízna stanica News18 India však uviedla, že podľa nemenovaných vládnych zdrojov zákonodarcovia z BJP predložia mimoriadnu rezolúciu, ktorá uprednostňuje používanie názvu „Bhárat“.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Indické vlády rôznej politickej orientácie sa už desaťročia snažia odstrániť zvyšky britskej koloniálnej éry premenúvaním ciest a dokonca celých miest. Tento proces sa zintenzívnil za vlády Módího, ktorý vo svojich verejných prejavoch zdôrazňuje, že India musí opustiť zvyšky „koloniálneho myslenia“.

Módího vláda takisto odstránila islamské názvy miest zavedené za čias Mogulskej ríše, ktorá predchádzala britskej nadvláde, čo podľa kritikov svedčí o snahe potvrdiť nadradenosť väčšinového hinduistického náboženstva v Indii.

India údajne zvažuje oficiálnu zmenu názvu krajiny. Po novom by sa mala premenovať na Bhárat.
India údajne zvažuje oficiálnu zmenu názvu krajiny. Po novom by sa mala premenovať na Bhárat. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia