Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
10. septembra 2023, 10:18
Čas čítania 0:58

VIDEO: Polícia zadržala takmer 2 a pol tisíc holandských demonštrantov blokujúcich diaľnicu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Medzi zadržanými klimatickými aktivistami bolo veľa maloletých.

Holandská polícia v sobotu dočasne zadržala približne 2400 ľudí na klimatickej demonštrácii v Haagu po tom, ako aktivisti zablokovali diaľnicu. 


Polícia poznamenala, že medzi zadržanými na zhromaždení, ktoré zorganizovala klimatická akčná skupina Extinction Rebellion, bolo veľa maloletých. Diaľnica A12 bola zablokovaná na poludnie. Trasa sa nachádza neďaleko parlamentnej a vládnej štvrte.


Polícia ďalej informovala, že na vytlačenie priaznivcov Extinction Rebellion z cesty použila vodné delá. Aktivisti predtým dostali od úradov povolenie na demonštráciu s tým, že ju usporiadajú pred neďalekou hlavnou železničnou stanicou.


Aj po tom, ako polícia použila vodné delá, však protestujúci zostali na diaľnici a následne ich stovky policajtov odviezli autobusmi na štadión v Haagu. Neskôr boli prepustení. Podľa polície išlo už o ôsmy prípad zablokovania diaľnice A12.


Protestujúci proti klimatickým zmenám pokračovali nerušene v iných častiach mesta. Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) tvrdí, že chce blokovať diaľnicu každý deň, kým vláda nezruší všetky dotácie na fosílne palivá, ako je uhlie, ropa a plyn.


Skupina obviňuje vládu z nedodržania sľubu, že skončí s daňovými úľavami a inými formami dotácií na leteckú a lodnú dopravu, s výrobou elektrickej energie z fosílnych palív a s ťažbou ropy.


Šéfka haagskej polície Karin Krukkertová obvinila organizátorov demonštrácie z vyprovokovania zatýkania s cieľom upútať na seba pozornosť. To podľa nej bráni polícii v plnení jej ďalších povinností, ako sú napríklad zásahy v núdzových situáciách alebo objasňovanie trestných činov.


Keď skupina Extinction Rebellion koncom mája zorganizovala podobný protest na diaľnici A12, bolo dočasne zadržaných takmer 1600 protestujúcich.

Domov
Zdieľať
Diskusia