Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Lukáš Čelka
10. septembra 2023, 20:04
Čas čítania 0:51

DESIVÝ PREDÁTOR je stále bližšie k Slovensku: Sršeň ázijský je agresívny na ľudí aj na dobytok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ide o druh hmyzieho predátora, ktorý je agresívny aj na ľudí.

Predátor sršeň ázijský sa blíži k slovenským hraniciam. Maďarský zväz včelárov už vydal varovanie, aby pred ním upozornil svojich členov, píše portál Pluska

Tento agresívny druh sršňa, ktorý dokáže zlikvidovať celé včelie úle a za deň zožrať až 50 včiel, sa vyskytuje už aj v oblasti Győr-Moson-Sopron vzdialenej od slovenského Veľkého Medera len niečo vyše 60 kilometrov, čiže ani nie hodinu cesty autom.


Fakt, že je ázijský sršeň skutočne nebezpečný, potvrdil pre portál aj predseda včelárov Bratislavského kraja Slovenského zväzu včelárov Milan Rusnák.

„Ázijský sršeň je mimoriadny dravec a 60 % jeho stravy tvoria včely. Avšak, likviduje akýkoľvek hmyz. Je to výborný letec – chytí za letu vážku, mäsiarku a ľahko si poradí aj so včelou. Odcvakne jej hlavu i bruško a s hruďou, kde sa nachádza najviac bielkovín, odchádza,“ priblížil Rusnák. 

Vrásky na čele nám môže robiť najmä fakt, že daný druh sršňa je agresívny aj na ľudí. 

„Náš sršeň napr. zaháňa cyklistu 20 metrov a potom sa vráti. Ázijský sršeň ho naháňa 200-300 metrov a normálne ho „dobodá“. Na človeka sa môže vrhať aj niekoľko desiatok týchto sršňov. Ide o mimoriadne účinný a bolestivý jed. Takže nemajú problém len včelári, ale aj bežní ľudia i dobytok. Je extrémne dravý a má rôzne stratégie,“ vysvetlil odborník s tým, že sa tento problém môže v budúcnosti týkať aj Slovenska.  

Domov
Zdieľať
Diskusia