Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Florián Meričko
12. septembra 2023 o 10:29
Čas čítania 0:57

Odborníci odhadujú hrozivý vývoj cien benzínu a nafty. Toto nás čaká do konca roka

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Český odborník zhodnotil situáciu na palivovom trhu, najbližšie týždne podľa neho so zlacnením pohonných hmôt rátať nemáme.

Ceny pohonných hmôt na Slovensku naďalej rastú a rozdiel medzi priemernými cenami benzínu a nafty je čoraz menší. Aj napriek miernemu zníženiu cien na čerpacích staniciach v úvode tohto týždňa však vodiči nemajú podľa odborníkov dôvod na radosť. Situácia na trhu by sa už čoskoro mohla výrazne zmeniť, informujú Topky.

Pozitívne prognózy analytikov však vystriedali negatívne predpovede, ktoré varujú pred ďalším zdražovaním. Ako uviedol pre český denník Právo ekonóm BH Securities Štěpán Křeček, rastúce ceny spôsobuje situácia na ropnom trhu, kde ceny ropy rastú nepretržite už od mája 2023, informoval český portál Novinky.cz.

Najbližšie týždne nemôžeme počítať so zlacnením

„Výhľad na ďalšie týždne vidím veľmi negatívne. Zatiaľ čo v posledných týždňoch ceny pohonných hmôt rástli o niekoľko halierov za deň, teraz začne zdražovanie zrýchľovať. V najbližších dvoch týždňoch ceny benzínu aj nafty vzrastú až o osemdesiat halierov a pri benzíne prekročí cena štyridsať korún za liter,“ zhodnotil Křeček situáciu v Českej republike.

15. novembra 2023 o 9:00 Čas čítania 2:36 Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov

Podobná situácia môže nastať aj na Slovensku. Raketový nárast cien by však v porovnaní s vývojom u našich susedov mohol mierne brzdiť fakt, že sme členmi eurozóny. 

Údaje zo Štatistického úradu SR však naznačujú rastúci trend aj na našom území. Kým ešte v 30. týždni vodiči platili za liter benzínu priemerne 1,647 eura, v pondelok 11. septembra sa ceny vyšplhali na hranicu 1,698 eura. 

Výraznejšie zdražovanie na našom palivovom trhu zaznamenali aj pri cenách nafty, ktorá sa v pondelok 11. septembra dostala na úroveň 1,670 eura za liter pohonnej hmoty.

Čerpacia stanica OMV v Bratislave. Ilustračná fotografia.
Čerpacia stanica OMV v Bratislave. Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia