Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
18. septembra 2023, 18:40
Čas čítania 0:38

Prvé slovenské mesto zvažuje zákaz vjazdu autám so spaľovacím motorom. Mnohých motoristov tento plán nepoteší

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Informoval o tom bratislavský župan Juraj Droba.

BSK pôvodné informácie župana Juraja Drobu korigoval, vyjadrenie sme zverejnili v tomto článku

Bratislava sa môže stať prvým slovenským mestom, ktoré postupne zavedie tzv. bezemisné zóny. O zákaze vjazdu pre automobily so spaľovacími motormi sa hovorí už dlhšie, čo potvrdil aj bratislavský župan Juraj Droba, informuje portál HNonline.sk.

Droba na HN konferencii Zelená budúcnosť uviedol, že nad tvorbou prvý bezemisných zón premýšľa aj primátor mesta Bratislava Matúš Vallo. „Ako poznám jeho hlavu, určite nad tým uvažuje. My ako župa ho budeme v tom podporovať,“ priblížil. 

Podobnú iniciatívu už spustili viaceré európske mestá

Takéto obmedzenia by mali pomôcť mestám postupne znižovať množstvo škodlivých emisií v mestských oblastiach. Snahy o zavádzanie bezemisných zón na území Slovenska vyplývajú aj z akčného plánu rozvoja elektromobility, ktorý ešte koncom minulého roka predstavil bývalý minister hospodárstva Karel Hirman.

Aktuálne nie je jasné, kedy by mohlo dôjsť k vytvoreniu prvých bezemisných zón. Motoristi by sa však pomaly mali začať pripravovať na zmeny, ktoré Slovensko v budúcnosti neminú. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia