Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. septembra 2023, 20:10
Čas čítania 1:47

Konflikt o Náhorný Karabach eskaluje: Arménsko hovorí o etnických čistkách, Azerbajdžan o boji proti terorizmu (VYSVETLENIE)

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Konflikt o územie si už vyžiadal desiatky tisíc mŕtvych.

Azerbajdžanská armáda dnes oznámila začiatok vojenskej operácie v neuznanej republike Náhorný Karabach. Jej deklarovaným cieľom je „obnovenie ústavného poriadku“. Operácii predchádzal incident, pri ktorom pri výbuchoch mín zahynuli štyria azerbajdžanskí policajti a dvaja civilisti. Azerbajdžan z nastraženia mín obvinil arménske „sabotážne skupiny“.

K výbuchu došlo „v zóne dočasného rozmiestnenia ruského mierového kontingentu“. Policajti zomreli, keď s autom nabehli na mínu na ceste do mesta Šuša, ktoré je pod kontrolou Azerbajdžanu. Arménski separatisti v Karabachu uviedli, že odolávajú útokom azerbajdžanských síl, ktoré sa pokúšajú preniknúť na územie Karabachu.

Arménsky premiér varuje pred etnickými čistkami

Arménsky premiér Nikol Pašinjan v televíznom prejave k národu informoval, že Azerbajdžan začal v Náhornom Karabachu „pozemnú operáciu“, a zdôraznil, že arménska armáda sa do týchto bojov nezapojila. Podľa arménskeho ministerstva zahraničných vecí Azerbajdžan chce dokončiť svoju politiku etnických čistiek.


Jerevan dodal, že ruské jednotky rozmiestnené v regióne na kontrolu dodržiavania podmienok posledného prímeria by mali „podniknúť jasné a jednoznačné kroky na zastavenie azerbajdžanskej agresie“.


Jedna zo separatistických organizácií so sídlom v Arménsku na sociálnej sieti uviedla, že karabašská metropola „Stepanakert a ďalšie mestá a dediny sú pod intenzívnou paľbou“ zo strany azerbajdžanských jednotiek.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Podľa Pašinjana sa chce do bojov s Azerbajdžanom zapojiť mnoho „vnútorných a vonkajších síl“. Pašinjan vyzval obyvateľov, aby sa vyvarovali unáhleného konania. Apeloval na občanov, aby nepodľahli provokáciám a zachovali pokoj. 

Azerbajdžan tvrdí, že vykonáva protiteroristické opatrenia 

Azerbajdžan, naopak, ako dôvod svojej najnovšie začatej vojenskej misie uviedol systematické ostreľovanie z pozícií jednotiek podporovaných Arménskom a obvinil ich z vykonávania vyzvedačstva a opevňovania obranných pozícií. 

Azerbajdžanské ministerstvo obrany deklarovalo, že v regióne podniká lokálne obmedzené „protiteroristické opatrenia“. Dodalo, že otvorilo humanitárne koridory i prijímacie centrá, aby civilisti mohli odísť, pretože „civilné obyvateľstvo a civilná infraštruktúra nie sú cieľom“.

Azerbajdžan vyzval Arménskom podporovaných separatistov v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach, aby zložili zbrane a vzdali sa. Za miesto konania rozhovorov, ktoré by sa mohli konať, navrhlo Baku azerbajdžanské mesto Jevlach.

Konflikt o územie si vyžiadal desiatky tisíc obetí

Arménsko a Azerbajdžan viedli o Náhorný Karabach od 90. rokov už dve vojny. Druhá karabašská vojna z jesene 2020 si vyžiadala približne 6500 obetí, kým boje neukončilo prímerie vyrokované Ruskom.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Súčasťou prímeria bola dohoda, podľa ktorej Arménsko prišlo o rozsiahle územia v Karabachu. Azerbajdžan avizoval, že neuvažuje o iných spôsoboch riešenia konfliktu, len o obnovení svojej plnej kontroly nad spornými územiami.

Snahy medzinárodného spoločenstva o trvalé mierové urovnanie tohto konfliktu zatiaľ neboli úspešné. Konflikt si dovedna vyžiadal už približne 30 000 obetí na životoch.

Moskva, ktorá má v regióne svoje jednotky, vyzvala obe strany konfliktu, aby rešpektovali mierovú dohodu a ukončili krviprelievanie. Azerbajdžan na zastavenie vojenských operácií vyzval predseda Európskej rady Charles Michel. Doplnil, že len tak vraj môže prebehnúť „skutočný dialóg medzi Baku a Arménmi v Karabachu“.

Domov
Zdieľať
Diskusia