Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
21. septembra 2023 o 15:59
Čas čítania 0:42

Až 200-tisíc zamestnancom na Slovensku hrozí prepúšťanie. Ministerstvo financií bije na poplach

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa najnovších výpočtov ministerstva financií by prudké rozpočtové škrty novej vlády pripravili o prácu tisíce zamestnancov. V tom najhoršom prípade by nezamestnanosť postihla až 200-tisíc ľudí.

Vláda upozorňuje na zlý stav verejných financií. Podľa ministerstva financií je tohtoročný rozdiel medzi výdavkami a príjmami Slovenska až osem miliárd eur. Na zlý stav ekonomiky by najviac doplatili najchudobnejší, píše denník Pravda. 

Novú vládu čakajú po voľbách veľké výzvy – zachrániť Slovensko pred prípadným bankrotom. Podľa Európskej komisie máme najhorší deficit v EÚ, predstavuje 6 až 6,5 percenta. Priemer EÚ je iba 3,1 percenta. 

Na hospodárenie štátu doplatia najchudobnejší 

Hrozí, že na hospodárenie štátu by v najbližších rokoch mohli doplatiť dôchodcovia a chudobní obyvatelia. 

Podľa najnovších výpočtov ministerstva financií by prudké rozpočtové škrty novej vlády pripravili o prácu tisíce zamestnancov. V tom najhoršom prípade by nezamestnanosť postihla až 200-tisíc ľudí.

„Nevhodne zvolený konsolidačný mix, ktorý by verejné financie ozdravoval najmä zvyšovaním zdanenia práce, by viedol k 3- až 4-násobne väčšiemu prepadu ekonomickej aktivity. Odhadujeme, že rozdiel medzi efektmi vhodne zvolenej prorastovej konsolidácie a najnepriaznivejším scenárom predstavuje približne 200-tisíc pracovných miest,“ vysvetlili analytici.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Ministerstvo financií chce do dvoch dní predstaviť detailný plán, kde by nová vláda mohla znížiť výdavky a ušetriť bez toho, aby naša ekonomika skolabovala. 

Ódor
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia