Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
21. septembra 2023 o 15:59
Čas čítania 0:42

Až 200-tisíc zamestnancom na Slovensku hrozí prepúšťanie. Ministerstvo financií bije na poplach

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa najnovších výpočtov ministerstva financií by prudké rozpočtové škrty novej vlády pripravili o prácu tisíce zamestnancov. V tom najhoršom prípade by nezamestnanosť postihla až 200-tisíc ľudí.

Vláda upozorňuje na zlý stav verejných financií. Podľa ministerstva financií je tohtoročný rozdiel medzi výdavkami a príjmami Slovenska až osem miliárd eur. Na zlý stav ekonomiky by najviac doplatili najchudobnejší, píše denník Pravda. 

Novú vládu čakajú po voľbách veľké výzvy – zachrániť Slovensko pred prípadným bankrotom. Podľa Európskej komisie máme najhorší deficit v EÚ, predstavuje 6 až 6,5 percenta. Priemer EÚ je iba 3,1 percenta. 

Na hospodárenie štátu doplatia najchudobnejší 

Hrozí, že na hospodárenie štátu by v najbližších rokoch mohli doplatiť dôchodcovia a chudobní obyvatelia. 

Podľa najnovších výpočtov ministerstva financií by prudké rozpočtové škrty novej vlády pripravili o prácu tisíce zamestnancov. V tom najhoršom prípade by nezamestnanosť postihla až 200-tisíc ľudí.

„Nevhodne zvolený konsolidačný mix, ktorý by verejné financie ozdravoval najmä zvyšovaním zdanenia práce, by viedol k 3- až 4-násobne väčšiemu prepadu ekonomickej aktivity. Odhadujeme, že rozdiel medzi efektmi vhodne zvolenej prorastovej konsolidácie a najnepriaznivejším scenárom predstavuje približne 200-tisíc pracovných miest,“ vysvetlili analytici.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Ministerstvo financií chce do dvoch dní predstaviť detailný plán, kde by nová vláda mohla znížiť výdavky a ušetriť bez toho, aby naša ekonomika skolabovala. 

Ódor
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia