Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
22. septembra 2023, 16:15
Čas čítania 0:52

Slováci si obľúbili zálohovanie fliaš a plechoviek, v automatoch otočili milióny eur. Prichádzajú ďalšie novinky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slováci otáčajú milióny fliaš mesačne. ♻️

V tomto roku sa zatiaľ vyzbieralo takmer 800 miliónov zálohovaných obalov. Celkovo sa od spustenia zálohovania vrátilo viac ako 1,6 miliardy fliaš a plechoviek. Miera návratnosti za prvý polrok 2023 dosiahla úroveň 88 percent. Od spustenia zálohovania je miera návratnosti 78 percent. O analýze informovala marketingová manažérka Správcu zálohového systému Monika Farka.


„Naši zamestnanci sa aktívne podieľajú na analýze triedeného odpadu, ktorá nám svojimi výsledkami prispeje k pohľadu, koľko nápojových obalov ešte stále končí v triedenom zbere. Analýza triedeného zberu nám umožní lepšie porozumieť tomu, ako sa zálohované nápojové obaly dostávajú do odpadového prúdu a ako môžeme tento stav zlepšiť,“ priblížila Farka.


Každá organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) by mala v rámci plnenia svojich povinností priebežne sledovať kvalitu triedenia v partnerských samosprávach. OZV Natur-Pack preto uskutočňuje ďalšiu sériu analýz triedeného zberu spoločne so zberovou spoločnosťou Odvoz a likvidácia odpadu.


Analýza triedeného odpadu tentoraz prebiehala v Bratislave a bola zameraná na získanie dát, ktoré pomôžu zlepšiť proces triedenia odpadov nielen v hlavnom meste. Zároveň ukazuje kvalitu triedeného zberu a pomáha zlepšiť zálohový systém.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Výsledky analýz poskytujú mimoriadne dôležité informácie, ktoré sú základom na priebežné zlepšovanie a optimalizáciu systému triedeného zberu. Veríme, že táto spolupráca prepájajúca triedený zber a zálohovanie nápojových obalov svojím dielom prispeje k trvalej udržateľnosti a ochrane životného prostredia, a to nielen v hlavnom meste,“ povedal Marek Brinzík z Natur-Packu.

Zálohovanie
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia