Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
3. októbra 2023, 7:33
Čas čítania 0:38

PREHĽAD: Títo politici sa zrejme nestanú poslancami, aj keď ich Slováci zvolili do parlamentu. Majú na to rôzne dôvody

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

O svojej budúcnosti v parlamente zatiaľ uvažuje viacero kandidátov zo strán OĽaNO, SaS a KDH.

Napriek volebnému úspechu sa vo viacerých politických stranách nachádzajú politici, ktorí uvažujú nad tým, že si neuplatnia svoj poslanecký mandát. Hlavným dôvodom u väčšiny z nich je to, že zastávajú inú funkciu, informuje RTVS.

Mandát si pravdepodobne neuplatní napríklad líderka volebnej kandidátky koalície OĽaNO a priatelia županka Erika Jurinová či župan Jozef Viskupič.

„Zo zvolených poslancov predpokladám, že si neuplatnia mandát županka Jurinová a župan Viskupič, lebo to povedali aj v čase, keď išli na kandidátku, a zároveň teda uznávame pravidlo, že s jedným zadkom by sa nemalo sedieť na dvoch stoličkách,“ uviedol pre RTVS Igor Matovič, predseda hnutia OĽaNO.

Finálna podoba parlamentu bude známa až po zostavení vlády

Podobný scenár pripustil aj župan Juraj Droba, ktorý kandidoval za stranu SaS. Nad neprevzatím poslaneckého mandátu uvažuje aj záchranár František Majerský, ktorý sa do parlamentu prekrúžkoval z posledného miesta na kandidátke KDH.

Finálnu podobu parlamentu zároveň ovplyvní zostavenie novej vládnej koalície. Poslancov, ktorí sa stanú členmi vlády, vystriedajú v parlamente náhradníci.

Na snímke zľava Erika Jurinová, Jozef Viskupič, Juraj Droba.
Na snímke zľava Erika Jurinová, Jozef Viskupič, Juraj Droba. Zdroj: FB/Erika Jurinová, TASR/Roman Hanc/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia