Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
6. októbra 2023 o 16:41
Čas čítania 0:50

Vo viacerých lokalitách na Slovensku zaznamenali výskyt veľkých pavúkov. Natrafili na ne už aj v domácnostiach

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slováci sa však podľa odborníka nemusia obávať invázie.

Na Slovensku sa v uplynulom období rozšírili hlásenia občanov, ktorí upozorňujú na prítomnosť nezvyčajne veľkého a chlpatého druhu pavúka. Ide o strehúňa škvrnitého, najväčšieho pavúka na našom území, ktorý dosahuje u samíc rozpätie nôh až desať centimetrov, informuje portál MY Levice.

Jeho výskyt už viackrát zaznamenali v Nitre, vo Vrábľoch, v Trnave, Kalnej nad Hronom, Bánovciach nad Bebravou či v okolí Dunaja. Strehúň škvrnitý je pre mnohých ľudí odpudivý a nečakaný nález, napriek tomu sa ho však nemusia obávať. Nie je totiž smrteľne jedovatý a na ľudí útočí len v prípade, keď sa cíti ohrozený. V prípade pohryznutia si však treba vydezinfikovať ranu.

Netreba zbytočne panikáriť

„V jesenných mesiacoch migruje, a tak ho môžete často spozorovať, pretože sa snaží nájsť si teplejšie miesta pred nastupujúcim chladom,“ vysvetlil pre My Levice Michal Šebeňa, ktorý sa venuje chovu pavúkov a hadov.

Podľa Šebeňa aktuálne najväčší výskyt strehúňa hlásia obyvatelia z oblasti Levíc, Vrábeľ, Nitry a Zlatých Moraviec, kde sú pre pavúka najlepšie klimatické podmienky.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Strehúňa môžete spozorovať v zemi v menších dierach, ktoré preň slúžia ako hniezda. Zvyčajne nie sú širšie než palec a ich hĺbka je približne 30 centimetrov. V prípade, že na pavúka narazíte vo svojej domácnosti či záhrade, mali by ste ho pomocou nádoby či kartónu preniesť do prírody.

Strehúň škvrnitý je náš najväčší pavúk. Pre človeka však nie je smrteľne nebezpečný a útočí len v prípadoch, keď sa cíti byť ohrozený.
Strehúň škvrnitý je náš najväčší pavúk. Pre človeka však nie je smrteľne nebezpečný a útočí len v prípadoch, keď sa cíti byť ohrozený. Zdroj: Wiki Commons/Avereanu
Domov
Zdieľať
Diskusia