Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
11. októbra 2023, 8:15
Čas čítania 1:06

USA sú schopné k Izraelu urýchlene poslať ešte viac vojenských síl, vyhlásil prezident Biden. Hamas označil za čisté zlo

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Izraelský premiér Netanjahu označil útoky Hamasu za barbarstvo, aké nevideli od holokaustu.

Americký prezident Joe Biden v utorok uviedol, že USA sú v prípade potreby pripravené vyslať ďalšie vojenské sily na Blízky východ v reakcii na masívny útok palestínskeho hnutia Hamas na Izrael.


Biden v príhovore v Bielom dome pripomenul, že Spojené štáty už posilnili svoje vojenské sily v regióne. Vo východnej časti Stredozemného mora už bola nasadená americká lietadlová loď USS Gerald R. Ford sprevádzaná krížnikmi a torpédoborcami. Washington cez víkend prisľúbil Izraelu aj vojenskú pomoc. 


Americký prezident potvrdil, že medzi rukojemníkmi Hamasu sú občania USA a že pri masívnych útokoch na Izrael zomrelo najmenej 14 Američanov.

Biden chce Izraelu kryť chrbát

Biden vyhlásil, že „Spojené štáty kryjú Izraelu chrbát“ a zabezpečia, aby sa mohol brániť. „Stojíme pri Izraeli,“ uviedol, pričom útok Hamasu označil za „čisté zlo“. Hnutie Hamas podľa jeho slov nestojí za palestínskym ľudom a Palestínčanov využíva ako ľudské štíty.


Americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že šéf americkej diplomacie Antony Blinken vo štvrtok navštívi Izrael. „Bude to posolstvo solidarity a podpory,“ povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Americký prezident telefonoval aj s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, podľa ktorého sú útoky Hamasu „barbarstvom nevídaným od holokaustu“. „Máme stovky zmasakrovaných, vyvraždené rodiny... brutálne znásilnené a zavraždené ženy. Vzali desiatky detí, zviazali ich, upálili a popravili. Vojakom odsekávali hlavy,“ uviedol Netanjahu. Išlo v poradí už o tretí telefonát šéfa Bieleho domu a izraelského premiéra od soboty, keď Hamas útoky spustil. 

Hamas, ktorý ovláda pásmo Gazy, spustil prekvapivý útok na Izrael v sobotu ráno. Útok pripravil o život vyše 1000 Izraelčanov vrátane vojakov a civilistov. Asi 150 ľudí uniesli militanti do pásma Gazy. Izrael podniká odvetné letecké útoky na Gazu, ktoré si vyžiadali už približne 830 mŕtvych.

izrael, gaza
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia