Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
16. októbra 2023, 12:13
Čas čítania 2:47

Stále nás evakuujú, ale my nemáme kam ujsť: Dve mladé ženy na Instagrame ukazujú, ako prežívajú útoky v pásme Gazy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Novinárov už do pásma Gazy od víkendu nepúšťajú. Ich úlohu do istej miery preberajú odvážlivci, ktorí natáčajú a zverejňujú aktuálne informácie – aj za sprievodu bômb.

Mladí ľudia na sociálnych sieťach ukazujú, ako to momentálne vyzerá v pásme Gazy, kde čelia bombovým útokom Izraela. Dve dvadsiatničky na Instagrame zverejňujú – podľa svojich možností – aktuálne správy o tom, ako vyzerajú zbombardované ulice, kde sa môžu ľudia skrývať a čo momentálne potrebujú. Ak sa im podarí pripojiť na internet, prijímajú aj rozhovory do médií a hovoria o tom, že sa v meste niet kam schovať.

Mladá novinárka hovorí o genocíde: mesto Gaza už možno nebude existovať

Na instagramovom profile palestínskej novinárky Plestie Al Aqad je ostrý kontrast medzi fotkami, ktoré pridala do októbra a po začiatku útokov na Palenstínu. Plestia začala dokumentovať aktuálnu situáciu v Gaze. Vo videách a fotkách zachytáva zničené ulice, pozostatky obetí, zverejňuje aj fotografie nezvestných detí či zábery ľudí, ktorých práve evakuujú.

Na pozadí takmer všetkých jej videí počuť prebiehajúce bombardovanie. „Viete si predstaviť, že som tu strávila celý život a teraz ani nespoznávam ulice? Všetko je zničené,“ pýta sa.

4. marca 2024, 12:30 Čas čítania 4:43 Influencerka Eugenia mala len 38 kíl, obviňujú ju z úmyselného šírenia anorexie. Ona tvrdí, že nemá žiadny problém Influencerka Eugenia mala len 38 kíl, obviňujú ju z úmyselného šírenia anorexie. Ona tvrdí, že nemá žiadny problém

 Z jej videí vyplýva, že bombardovanie prebieha na bytovkách, školách či v blízkosti nemocníc. Ak funguje varovný systém, obyvatelia Gazy dostanú pár minút na evakuáciu, no nie je jasné, kam sa majú pobrať. V pásme nie sú bezpečné domy či miesta, ktoré by jednoznačne boli mimo dosahu bômb.

Plestia už účinkovala vo viacerých reláciách a poskytla aj niekoľko rozhovorov, no situácia v Gaze jej neumožňuje rýchlejšie reportovanie. Internet v meste pravidelne vypadáva, rovnako aj elektrická sieť či dokonca voda.

Podľa jej posledných príspevkov našla aký-taký úkryt v nemocnici, kde elektrina a internet občas naskočia, no už tri dni nič nepridala na Instagram. V komentároch sa objavujú obavy o jej život, jeden komentár však potvrdzuje, že žije a len nemá možnosť odpovedať sledujúcim na otázky a správy.

Čo sa stalo v Gaze?
Teroristi z Hamasu spustili útok na Izrael 7. októbra, keď jeho smerom vypustili tisíce rakiet a stovky jeho bojovníkov prelomili obranu na hraniciach. Na útok Izrael zareagoval protiútokom s cieľom zlikvidovať vedenie Hamasu. Podľa správy agentúry DPA však dôležitá časť vedenia Hamasu nežije v pásme Gazy, ale v zahraničí. V Katare žije napríklad politický vodca hnutia Ismáíl Haníja.

Situácia v Gaze však za viac ako týždeň eskalovala a miestne obyvateľstvo hovorí o humanitárnej kríze. Zásoby pohonných hmôt pre elektrické generátory v nemocniciach v pásme Gazy pravdepodobne vydržia už len 24 hodín, varoval Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí. Vypnutie generátorov by ohrozilo tisícky pacientov.

Izrael, ktorý kontroluje takmer všetky hraničné priechody s pásmom Gazy, vyhlásil pred týždňom jej „úplné obliehanie“ a pre 2,4 milióna obyvateľov tohto palestínskeho územia prerušil dodávky potravín, vody, paliva a elektriny. Humanitárna pomoc zo zahraničia určená pre palestínskych civilistov je tiež už niekoľko dní zablokovaná v egyptskom guvernoráte Severný Sinaj, kým sa nedosiahne dohoda o jej bezpečnom doručení do pásma Gazy.

Sleduj túto tému na Refresher News a neujdú ti aktuálne informácie o tejto vojne.

Už strácam nádej, chcú nás vymazať

„Zobudila som sa na zvuk bombardovania a na stres z výzvy, aby sa väčšina z nás presunula na juh Gazy,“ vraví v dnes tri dni starom videu Nour AlSaqa. Viac ako milión ľudí mali evakuovať, pričom ide o jedno z najhustejšie obývaných miest na svete. „Doslova nemáme kam ísť... čo bude, to bude.“

15. februára 2024, 12:30 Čas čítania 4:23 Bayashi je kráľ varenia, ktorý nepovie ani slovo. S natáčaním začal vďaka nešťastnej náhode, dnes zarába milióny Bayashi je kráľ varenia, ktorý nepovie ani slovo. S natáčaním začal vďaka nešťastnej náhode, dnes zarába milióny

Podľa jej posledných videí už stráca nádej, pretože má pocit, že nič na svete nie je spravodlivé. „Buď nás chcú vymazať z existencie, alebo nás chcú vytlačiť z pásma Gazy, zatiaľ čo sa vy všetci pozeráte,“ hovorí so slzami v očiach. S rodinou utiekla na juh a vraví, že v Gaze prebiehajú etnické čistky.  

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sara Al Saqqa (@sara__alsaqqa)

Aj Nour vo svojich videách potvrdzuje, že ide o rozsiahlu humanitárnu krízu. Podľa jej videí nemajú elektrinu ani stabilný internet, problém je aj s nedostatkom vody, jedla či lekárskych potrieb. Jednotky intenzívnej starostlivosti sú plné, lieky v nemocniciach dochádzajú a aj v blízkom okolí nemocníc padajú bomby.

Podľa jej slov ostali po pár dňoch útokov už len dve ulice Gazy, všetky ostatné sú zbombardované a sama už svoje mesto nespoznáva. Ľudí neustále evakuujú, no nemajú veľmi kam ujsť, často sa skrývajú napríklad v nemocniciach. Vo videorozhovore, ktorý poskytla New York Times, na pozadí zaznievajú bomby. Že ešte žije, považuje za čisté šťastie.

Ani Nour už dva dni nepridala fotku či video, v čase písania článku má aktuálny príbeh, v ktorom len stručne dáva vedieť, že žije. 

Domov
Zdieľať
Diskusia