Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
25. októbra 2023, 20:55
Čas čítania 0:27

Island postihla séria silnejších zemetrasení. V minulosti boli predzvesťou sopečných výbuchov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zemetrasenia sú na Islande bežným javom.

Stovky zemetrasení najnovšie zaznamenali na polostrove Reykjanes juhozápadne od islandského hlavného mesta Reykjavík, oznámili v stredu islandské meteorologické úrady. Jedno zo zemetrasení, ktoré sa vyskytlo ráno, malo magnitúdu približne 4,5. 

Polostrov zažil vlny zemetrasení, ktoré predchádzali sopečným výbuchom, trikrát za posledné tri roky. Posledná erupcia bola v júli a trvala niekoľko týždňov. Bezprostredné nebezpečenstvo pre neďalekú metropolu Reykjavík a ďalšie obývané oblasti teraz nehrozí.

Odborníčka na prírodné katastrofy Lovísa Mjöll Gudmundsdóttir pre islandskú rozhlasovú a televíznu stanicu RÚV povedala, že ešte nie je jasné, aký rozsah obnovenej sopečnej činnosti môže naznačovať súčasná seizmická aktivita.

Zemetrasenia sa na Islande vyskytujú bežne. V utorok neskoro večer postihlo riedko obývanú vysočinu v strede ostrovnej krajiny zemetrasenie s magnitúdou 4,9.

island
Zdroj: Unsplash/Einar Jónsson
Domov
Zdieľať
Diskusia