Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Aneta Gospičová
26. októbra 2023, 20:50
Čas čítania 0:42

Niektoré jazerá na Slovensku môžu byť jedovaté. Namerali v nich až 600-násobné hodnoty chrómu, rybársky zväz to popiera

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prípadom sa aktuálne zaoberá ministerstvo životného prostredia a kontrolóri zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

V Párnických štrkoviskách namerali nadmerné množstvo jedovatého chrómu. Aj napriek nepriaznivej kvalite vody niektorí rybári naďalej chytajú ryby, ktoré konzumujú, informuje  RTVS.  

Jeden z členov rybárskej stráže si všimol úhyn rýb. Z vody na Párnických štrkoviskách odobral niekoľko vzoriek. „Ostal som veľmi prekvapený. Pomaly šesťstonásobne prekročený limit chrómu. Ryby sa papajú, a keby vedeli tí rybári, čo všetko tie ryby obsahujú, asi by to nejedli,“ uviedol Marek Plančo, člen rybárskej stráže pre RTVS.

Miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu v Dolnom Kubíne s výsledkom rybárskej stráže nesúhlasí. „My ako miestna organizácia sme si urobili vlastnú vzorku vody, kde výsledky vyšli nula percent neistoty vody, takže voda je v poriadku,“ uviedol Tibor Ferjančík, hlavný hospodár miestneho rybárskeho zväzu.

Prípadom sa aktuálne zaoberá ministerstvo životného prostredia a kontrolóri zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Inšpekcia uviedla, že voda prekračuje povolenú hranicu jedovatého chrómu. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Zároveň sme zistili, že na okolitých účelových komunikáciách sa nachádza materiál, ktorý podľa jeho charakteru môžeme považovať za trosku z výroby ferozliatin,“ informuje Ján Jenčo, generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Rybárska plocha v minulosti stála pri ferozliatinárskych závodoch. 

parnicke strkoviska
Zdroj: MO SRZ Dolný Kubín
Domov
Zdieľať
Diskusia