Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tímea Krauszová
1. novembra 2023, 17:40
Čas čítania 0:30

FOTO: Najvyššia aktívna sopka Eurázie začala chrliť popol, vyvrhuje ho až do výšky 13 kilometrov. Úrady robia prvé opatrenia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Kľučevská sopka na Kamčatke začala chrliť sopečný popol do ovzdušia.

Z krátera najvyššej aktívnej sopky v Eurázii v stredu začali stúpať obrovské stĺpy popola, čo prinútilo úrady zatvoriť školy v dvoch mestách na ruskom polostrove Kamčatka. TASR informuje podľa agentúry AP.

Erupcie Kľučevskej sopky vyvrhli popol až do výšky 13 kilometrov, uviedli úrady. Neboli hlásené žiadne zranenia, úrady však nariadili preventívne zatvoriť školy v Usť-Kamčatsku a meste Kľuchy. V každom z týchto miest žije asi 5000 obyvateľov. Kľuchy ležia asi 30 kilometrov od sopky a Usť-Kamčatsk asi 50 kilometrov.

Stratovulkán s nadmorskou výškou 4 754 metrov začal byť aktívny v posledných rokoch a v júni z neho začala vytekať láva.

Riedko osídlený polostrov Kamčatka vybieha do Tichého oceánu a je známy množstvom gejzírov a geotermálnych prameňov. Nachádza sa tu zhruba 160 sopiek, z toho 29 je aktívnych.

Na snímke Kľučevská sopka chrlí popol počas erupcie na ruskom polostrove Kamčatka v stredu 1. novembra 2023.
Na snímke Kľučevská sopka chrlí popol počas erupcie na ruskom polostrove Kamčatka v stredu 1. novembra 2023. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia