Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. novembra 2023, 17:41
Čas čítania 0:46

Coca-Cola hlási problém. V chorvátskej nemocnici ošetrili desiatky pacientov, niektorým potvrdili poškodenie tkanív

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Väčšina otrávených mala iba mierne príznaky.

V Chorvátsku sa vyskytlo viacero prípadov otravy po vypití sýtených nealkoholických nápojov. Väčšina mala len mierne príznaky, u niekoľkých však potvrdili poškodenie tkanív. 

Zdravotnú pomoc vyhľadalo 34 osôb v rôznych častiach krajiny. Najvážnejší stav mal muž v Rijeke, ktorý mal po vypití minerálky popáleniny pažeráka. V kaviarni si objednal minerálnu vodu s príchuťou od rakúskej spoločnosti Römerquelle. Ďalšia osoba pila kokakolu z nápojového automatu v škole v Záhrebe. Ľudí s miernymi ťažkosťami ošetrili aj v ďalších desiatich nemocniciach v krajine.

Agentúra HINA vo štvrtok s odvolaním sa na ministerstvo vnútra napísala, že stredisko pre forenzné vedy v Záhrebe potvrdilo, že nápoj v Rijeke mal vysokú zásaditosť. Mohlo ísť o čistiaci alebo odmasťovací prostriedok. Dvadsať fliaš rovnakého nápoja z toho istého balenia však bolo vyhodnotených ako vhodné na konzumáciu.

Ani analýza vzoriek kokakoly v Záhrebe nepotvrdila možné škodlivé účinky na zdravie

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič vo štvrtok rokoval v spojitosti s otravami s ministrami vnútra, zdravotníctva a predstaviteľmi zdravotných úradov. Zdravotné problémy vo väčšine prípadov podľa jeho vyjadrení nie sú spojené s konzumáciou nápojov, preto nie je dôvod na paniku. Úrady budú podľa Plenkoviča pokračovať v analýze vzoriek i vo vyšetrovaní okolností prípadu v Rijeke.

cola
Zdroj: Unsplash/Evonne Yuwen Teoh
Domov
Zdieľať
Diskusia