Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
17. novembra 2023, 17:55
Čas čítania 1:13

Ľuboš Blaha urobil dôležité rozhodnutie o svojej politickej budúcnosti. Budúci rok sa možno vytratí zo slovenského parlamentu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Oznámil to Robert Fico počas snemu strany Smer.

V priebehu roka 2024 musí Smer-SD vyriešiť vzťah k strane európskych socialistov. Premiér a predseda strany Robert Fico to vyhlásil v prejave na piatkovom straníckom sneme. Za jednotku kandidátnej listiny do eurovolieb navrhne Fico Moniku Beňovú. Potvrdil, že záujem o voľby prejavil aj podpredseda strany a podpredseda Národnej rady Ľuboš Blaha. K prezidentským voľbám sa zatiaľ bližšie nevyjadril.

„Plaziť po zemi sa nebude nikto a už vôbec nemienime ustupovať zo svojich principiálnych suverénnych postojov v zásadných témach. Veľa nám napovie moja návšteva ako predsedu vlády v Berlíne, ktorá by mala nasledovať po tradičnej ceste do Prahy,“ povedal Fico k téme vzťahu k európskym socialistom, ktorí v októbri pozastavili strane členstvo.

V Smere príde ku generačnej výmene

V súvislosti s prezidentskými voľbami na Slovensku skonštatoval premiér „rôzne úvahy“ aj v radoch koaličných partnerov. „Tieto úvahy v prípade realizácie zásadne zmenia slovenskú politickú mapu,“ načrtol.

Fico vyzval na to, aby strana zotrvala v koncepte slovenskej sociálnej demokracie. Formálne by chcel tomu prispôsobiť aj názov strany. Spolustraníkov upozornil, že treba rátať aj s tým, že príde k významnej generačnej výmene v Smere. „Som rád, že prvé známky sa uplatnili už v týchto voľbách,“ podotkol. Zdôraznil, že musí prísť generácia, ktorá bude hodnotovo pripravená. Vyzdvihol tiež význam straníckych štruktúr. Potvrdil zámer pripomínať si významné sviatky, výročia či osobnosti.

13. novembra 2023, 15:30 Čas čítania 1:41 Viac vlastenectva, národnej literatúry v školách či národný šport. Toto dali Fico, Danko a Pellegrini do programového vyhlásenia Viac vlastenectva, národnej literatúry v školách či národný šport. Toto dali Fico, Danko a Pellegrini do programového vyhlásenia

Fico skonštatoval, že Smer vyhral voľby za mimoriadne náročných podmienok a okolností. „Sme tu s výsledkom, ktorý ak zrátame spolu s Hlasom, tak je to opäť vysoko nad 30 percent. Tam je niekde potenciál ľavice, niekde medzi 30 až 40 percentami,“ komentoval.

V prejave avizoval premiér podporu úsiliu niektorých členov vlády politicky zhodnotiť vládnutie počas pandémie ochorenia COVID-19. Postavil sa aj za rozhodnutia ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Zároveň vyhlásil, že štát musia riadiť orgány verejnej moci, nie médiá a mimovládne organizácie. Po slávnostnom sneme avizovala strana kladenie vencov k pamätníku Alexandra Dubčeka.

Ľuboš Blaha
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia