Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
27. novembra 2023, 20:12
Čas čítania 1:27

Žiačka zo Slovenska sa počas pandémie nemohla učiť. Štát jej ako odškodné musí zaplatiť tisíce eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Štát zaplatí odškodnenie v celej požadovanej výške 3 000 eur. Rozsudok nie je právoplatný.

Okresný súd v Prešove priznal odškodné dieťaťu z Jarovníc, ktoré nemalo prístup k vzdelávaniu počas pandémie ochorenia COVID-19. Išlo o žalobu voči Slovenskej republike zastúpenej Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR v novembri 2022. Súd žalobe vyhovel a priznal odškodnenie v celej požadovanej výške 3 000 eur. Rozsudok nie je právoplatný.


Rómske dievča z marginalizovanej komunity v žalobe namietalo, že štát v čase prerušenej prezenčnej výučby na základných školách počas pandémie zaviedol dištančné vzdelávanie. Bolo podľa nej podmienené digitalizáciou – prístupom k internetu a digitálnym technológiám, vlastnením počítačového zariadenia a počítačovými zručnosťami. Tie však ona ani jej rodina nemali a štát ich nijako nezabezpečil.


Súd na verejnom pojednávaní 6. novembra vyhlásil rozsudok, ktorým určil, že štát porušil zásadu rovnakého zaobchádzania a dopustil sa diskriminácie v prístupe k vzdelaniu a právu na prístup k informáciám a slobode prejavu. „A to neprijatím primeraných opatrení vrátane zabezpečenia prístupu k internetu a digitálnym technológiám, ktoré by zabezpečili rovný prístup žalobkyne k vzdelaniu v čase prerušenej prezenčnej výučby počas pandémie COVID-19,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.


Súd podľa hovorkyne v danom prípade nespochybňuje nutnosť riešenia situácie v oblasti vzdelávania a školskej politiky počas pandémie s cieľom ochrany zdravia a života ľudí. „Avšak prijaté opatrenia mali reagovať na existujúcu nerovnosť v marginalizovaných skupinách, ktorou je aj rómska komunita. Žalobkyňa v konaní preukázala, že na prvý pohľad neutrálne kritérium dopadá o poznanie silnejším spôsobom na chránenú marginalizovanú rómsku komunitu, ktorej je členom,“ doplnila.

Prvý rozsudok svojho druhu

Podľa Poradne pre občianske a ľudské práva, ktorá jej zabezpečila bezplatné právne zastupovanie v súdnom konaní, ide o prvý rozsudok svojho druhu nielen na Slovensku, ale i v Európe. Podľa poradne poukázal na znevýhodnenia v prístupe k digitálnym technológiám a internetu, ktorým čelia niektoré skupiny v slovenskej spoločnosti a ktoré majú širší systémový charakter.

14. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 4:11 KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje?

„Rozsudok súdu potvrdzuje závažné zlyhanie štátu v čase pandémie. Štát nezabezpečil kvalitné vzdelávanie pre rómske deti, ktoré nemajú prístup k internetu, digitálnym technológiám a nemajú digitálne zručnosti,“ uviedla advokátka spolupracujúca s poradňou a právna zástupkyňa žalobkyne Vanda Durbáková.


Podľa poradne škola v čase prerušenej prezenčnej výučby vzdelávala rómske deti iba distribúciou pracovných listov na týždennej báze, pričom im pri ich vypracovávaní neposkytovala podporu a ani ich nevyhodnocovala.

dištančné vyučovanie
Zdroj: TASR
Domov
Zdieľať
Diskusia