Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
27. novembra 2023 o 19:52
Čas čítania 1:07

Napadne oveľa viac snehu, než sme čakali. Tieto oblasti Slovenska zažijú kalamitu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Od večera až do rána môže v závislosti od lokality nasnežiť až 40 centimetrov snehu.

O pár hodín na území Slovenska nastane intenzívne sneženie, ktoré prinesie prvú snehovú kalamitu. Podľa najnovších predpovedí bude snehu viac, než meteorológovia pôvodne predpokladali, informuje o tom portál iMeteo.sk.

Dnes sme ťa informovali, že na Slovensku nasneží maximálne 35 centimetrov snehu. Avšak podľa najnovšej predpovede na našom území napadne až 40 centimetrov snehu.

27. novembra 2023 o 18:04 Čas čítania 0:22 Za zasnežené auto ti hrozí pokuta. Ktoré časti vozidla musíš mať očistené? Za zasnežené auto ti hrozí pokuta. Ktoré časti vozidla musíš mať očistené?

Pod snehovou prikrývkou sa s vysokou pravdepodobnosťou ocitne veľká časť nášho územia. Výnimkou bude západ Slovenska, kde bude počas utorka pršať. V tejto oblasti sa ochladí až v stredu.

Najnovšie modely predpokladajú, že najkritickejšia situácia príde počas ranných hodín v Banskobystrickom a v Košickom kraji. Problémy môžu nastať na cestách, ale aj v energetike miest a obcí. 

Situácia v okresoch

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal vo viacerých okresoch výstrahy prvého a druhého stupňa. Výstraha druhého stupňa pred snežením platí od polnoci počas celého utorkového dňa v okresoch Snina, Humenné, Bardejov, Košice mesto a Sobrance.

Výstraha prvého stupňa zas platí v takmer celom Banskobystrickom kraji a okresoch Gelnica, Košice okolie, Michalovce, Rožňava, Trebišov, Bardejov, Medzilaborce, Prešov, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou.


Pozor si treba dať aj na poľadovicu, pre ktorú vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa. Tá platí v celom Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji, vo väčšine okresov Trenčianskeho kraja a tiež v okresoch Banská Štiavnica, Krupina, Veľký Krtíš a Žarnovica. Platí od polnoci do utorkovej 8.00 h. Zároveň pre okresy Michalovce, Sobrance a Trebišov platí výstraha v utorok od 11.00 do 18.00 h.


Na tvorbu snehových jazykov a závejov SHMÚ upozorňuje v celom Košickom a Prešovskom kraji. Vydal preto výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od utorkovej 3.00 do 14.00 h. Zároveň od utorkovej 22.00 h do stredy platí v takmer celom Košickom kraji a niektorých okresoch Prešovského kraja výstraha druhého stupňa.

SHMÚ
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia