Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent TASR
30. novembra 2023 o 11:10
Čas čítania 0:48

Vláda ruší Matovičov fond vzájomnej pomoci, ktorý predstavil ešte ako premiér. Na účet už nikto neprispieval

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Fond vzájomnej pomoci pôvodne zriadila vláda na zmiernenie dôsledkov koronakrízy.

Vláda chce od nového roka zrušiť fond vzájomnej pomoci zriadený počas pandémie COVID-19. Zostatok financií sa má presunúť do štátneho rozpočtu. Vyplýva to z novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, ktorú v stredu kabinet schválil. 

„Dňom 1. januára 2024 sa zrušuje fond vzájomnej pomoci na účel zmiernenia negatívnych následkov šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a na zmiernenie humanitárnej krízy v súvislosti s priamou vojenskou inváziou Ruskej federácie na zvrchovanom území Ukrajiny,“ navrhol predkladateľ. 

Na účte je vyše 37 000 eur

Zostatok z fondu ku koncu roka 2023 sa má stať príjmom štátneho rozpočtu. Aktuálne je na transparentnom účte vyše 37 000 eur. Novelu, ktorá obsahuje aj návrh na zrušenie účtu, navrhol kabinet prerokovať v parlamente v skrátenom legislatívnom konaní.

Fond vzájomnej pomoci pôvodne zriadila vláda na zmiernenie dôsledkov koronakrízy. Po vypuknutí vojny na Ukrajine rozšíril svoj účel na pomoc východným susedom. Do fondu najprv prispievali koaliční poslanci a Igor Matovič sa zaviazal, že sa v prospech tohto účtu vzdá svojho zárobku, neskôr však záujem opadol a poslanci postupne prispievať prestali.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Úrad vlády ešte v marci 2022 informoval, že o finančnú pomoc z fondu môžu žiadať samosprávy, občianske združenia, nadácie, neziskové organizácie či cirkvi a náboženské spoločnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia