Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
1. decembra 2023, 11:00
Čas čítania 1:36

Košice vyhlásili krízový režim. Nepriaznivá finančná situácia sa odzrkadlí vo viacerých sférach

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Krízový režim v tomto prípade znamená radikálne obmedzenie akýchkoľvek bežných výdavkov vrátane financií určených na zabezpečenie obvyklých potrieb mesta.

Mesto Košice vstupuje od piatka do krízového režimu, dôvodom je nepriaznivá finančná situácia. Po štvrtkovom (30. 11.) mimoriadnom rokovaní finančného krízového štábu to oznámil primátor Jaroslav Polaček spolu s hlavným kontrolórom mesta Pavlom Gallom. Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke s tým, že mesto začne budúci rok v rozpočtovom provizóriu.


V praxi to bude podľa Galla znamenať radikálne obmedzenie akýchkoľvek bežných výdavkov vrátane financií určených na zabezpečenie obvyklých potrieb mesta. „Takisto to bude aj pri prevádzke magistrátu a mestských podnikov, aby sa čo najrýchlejšie dosiahli úspory predovšetkým v prevádzkových a mzdových nákladoch,“ uvádza magistrát.


Krízový režim sa má odzrkadliť aj na odvoze komunálneho odpadu, údržbe a oprave ciest či údržbe verejných priestranstiev. Mesto tvrdí, že sa bude snažiť minimalizovať dosahy krízového režimu v oblasti sociálnej starostlivosti a školstva.


Keďže v súčasnosti nie je možné pripraviť vyrovnaný rozpočet, podľa Polačeka bude mesto od začiatku budúceho roka v rozpočtovom provizóriu. Úsporné opatrenia sa týkajú zníženia výdavkov v minimálnej výške päť percent oproti tým výdavkom, ktoré boli schválené v rozpočte mesta na tento rok.

Rozdiel medzi výdavkami a príjmami je masívny

Problémy pri zostavovaní rozpočtu zdôvodňuje aj tým, že mestské zastupiteľstvo (MsZ) v uplynulých dňoch opäť odmietlo návrh na zvýšenie poplatkov za komunálny odpad, v školských zariadeniach, daň z nehnuteľností a ubytovania, čo mohlo priniesť 25 miliónov eur. Rozdiel medzi predpokladanými príjmami a výdavkami predstavuje v súčasnosti zhruba 44 miliónov eur. Magistrát pripomína, že problémom sú najmä výpadky príjmov z podielových daní či nové kompetencie miest, ktoré spôsobili nárast výdavkov.


Hlavný kontrolór bude vzhľadom na zlú finančnú situáciu mesta pravidelne vyžadovať od ekonomického oddelenia monitorovaciu správu o všetkých záväzkoch mesta vrátane tých po lehote splatnosti.


„Do budúceho pondelka má každé oddelenie a referát magistrátu predložiť takzvanú SWOT analýzu s dôrazom identifikovať ohrozenia a riziká pri nezvýšenom rozpočte. Zároveň majú navrhnúť opatrenia s odôvodnením dosahov, respektíve prípadných škôd pri pripravovaných investíciách, eurofondových projektoch a služieb mesta Košice,“ dodáva magistrát.

Zákaz vyplácania odmien

Pre všetkých zamestnancov mesta, mestských podnikov a organizácií bolo bez akýchkoľvek výnimiek až do odvolania zakázané vyplácanie odmien. Primátor plánuje navrhnúť aj zmenu odmeňovacieho poriadku pre poslancov a vzdanie sa vlastných odmien.


Oddelenie školstva má zas vzhľadom na enormný nárast výdavkov nákladov pripraviť návrhy na optimalizáciu siete škôl a školských zariadení, ktoré budú v nasledujúcom roku predložené poslancom. Konkrétne opatrenia týkajúce sa rozsiahlych škrtov plánuje vedenie mesta predstaviť poslancom v najbližších dňoch. Rokovať o nich budú 12. decembra na zasadnutí MsZ.

Košice.
Košice. Zdroj: Unsplash/Mohammed Thoufik
Domov
Zdieľať
Diskusia