Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Karolína Fejtová
2. decembra 2023 o 18:44
Čas čítania 0:50

Vedci našli zviera, ktoré považovali za vyhynuté. Vzácny zlatokrt sa v pieskových dunách ukrýval 85 rokov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vedci ho našli na pláži v Port Nolloth v Juhoafrickej republike.

Vedcom sa po takmer storočí podarilo vypátrať vzácneho Wintonovho zlatokrta. Ten je zaujímavý svojou zlatistotrblietavou srsťou a schopnosťou takmer „plávať“ v pieskových dunách. Vďaka tomu si v podzemí, kde žije, nevytvára bežné tunely a je preto ťažké odhaliť ho. Tento zlatokrt je slepý a spolieha sa na svoj citlivý sluch. Na zozname stratených druhov sa objavil medzi najhľadanejšími.

„Po viac ako dvoch rokoch pátrania sa našim partnerom z organizácie Endangered Wildlife Trust podarilo nájsť Wintonovho zlatokrta, ktorého výskyt nebol potvrdený od roku 1936,“ napísalo združenie ochranárov Re:wild na platforme X. Na jeho nájdení sa podieľali aj výskumníci z Pretórijskej univerzity.

Hľadanie zlatokrta

V roku 2021 našiel pes vycvičený na hľadanie zlatokrtov stopy po jeho tuneloch. Následne vedci objavili aj samotného živočícha. Vzhľadom na to, že existujú až dve desiatky podobných druhov, trvalo nejaký čas, kým pomocou DNA dokázali potvrdiť, že ide o zlatokrta, informuje The Guardian.

Až minulý rok im juhoafrické múzeum poskytlo staršiu vzorku DNA Wintonovho zlatokrta. Keď vedci vzorky porovnali, zistili, že nájdený cicavec je naozaj dlho hľadaným zvieraťom.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia