Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
4. decembra 2023, 18:33
Čas čítania 0:39

Vianočné darčeky z týchto webov pravdepodobne nikdy neuvidíš. Stoja za nimi podvodníci

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podvodné e-shopy sú najčastejšie registrované v zahraničí, kde nie je možné uskutočniť kontrolu dodržiavania zákonných povinností.

Polícia Slovenskej republiky varuje pred rizikovými e-shopmi, ktoré podvádzajú zákazníkov. Predvianočné obdobie je podľa nich ideálnou príležitosťou pre podvodníkov. Jediná prevencia možnej škody je preverovanie jednotlivých stránok.

„Zlatým pravidlom nakupovania cez internet je VŽDY overovať, kde nakupujem. Vždy skontrolujte webový odkaz e-shopu, môže sa stať, že aj dôveryhodne vyzerajúca stránka je v skutočnosti sofistikovanou napodobeninou oficiálneho e-shopu. Stačí, ak je v odkaze iná koncovka, napríklad namiesto .com koncovka .sk alebo naopak,“ uvádza polícia.

Dôležitým detailom sú aj informácie, ktoré e-shop uvádza. Falošné weby často neuvádzajú kontaktné údaje alebo sídlo.

Rizikové e-shopy

Slovenská obchodná inšpekcia zverejnila na svojom webe zoznam podvodných stránok, ktoré oklamali nejedného zákazníka. 

„V zozname sú uvedené rôzne stránky, od e-shopov registrovaných v zahraničí, kde nie je možné uskutočniť kontrolu dodržiavania zákonných povinností, až po stránky, ktoré fungujú iba ako sprostredkovateľ tovaru pre iné spoločnosti alebo tie, ktoré vám tovar nedodajú a svojich práv sa od nich dožadujete zbytočne,“ uvádza inšpekcia. 

Medzi rizikové weby patria napríklad:

  • mancini.sk
  • finlando.sk
  • booho.sk
  • chyza.sk
  • sunsea.sk
  • kociky-leja.sk

Domov
Zdieľať
Diskusia