Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
7. decembra 2023, 14:39
Čas čítania 1:08

Maroš Žilinka nevidí problém v zrušení Lipšicovho úradu. Vysvetlil, prečo súhlasí s Ficom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vládny návrh týkajúci sa postavenia ÚŠP je obsahovo komplexný a vykonateľný.

Vládou schválený legislatívny návrh týkajúci sa postavenia Úradu špeciálnej prokuratúry je obsahovo komplexný a vykonateľný. Z vecného hľadiska je v súlade s Ústavou SR. Vyplýva to zo stanoviska Generálnej prokuratúry SR.

„Prokuratúra je samostatná hierarchicky usporiadaná jednotná sústava štátnych orgánov na čele s generálnym prokurátorom, v ktorej pôsobia prokurátori vo vzťahoch podriadenosti a nadriadenosti. Návrh noviel zákonov je plne v súlade s takto definovaným postavením prokuratúry,“ uvádza sa v stanovisku GP SR.

Organizačná štruktúra prokuratúry (upravená zákonodarcom), počítajúca s jej osobitnou súčasťou v podobe Úradu špeciálnej prokuratúry, je podľa generálnej prokuratúry plne legitímna, avšak na napĺňanie ústavnej a zákonnej pôsobnosti prokuratúry SR nie nevyhnutná. GP SR uvádza, že je výlučnou právomocou zákonodarcu, pre akú organizáciu prokuratúry SR sa rozhodne.

Generálny prokurátor rozhodol o zriadení novej pracovnej skupiny

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vo štvrtok rozhodol o zriadení pracovnej skupiny, ktorej členmi budú zástupcovia dotknutých organizačných zložiek a orgánov prokuratúry SR.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Úlohou pracovnej skupiny bude príprava implementácie navrhovaných zmien z hľadiska organizačného, personálneho a materiálno-technického vrátane prípravy súvisiacej vnútrorezortnej legislatívy,“ dodala prokuratúra vo svojom stanovisku.

Generálna prokuratúra pripomína, že princípy determinujúce organizačnú štruktúru prokuratúry a funkčné vzťahy pri výkone jej pôsobnosti sú princípmi zákonnými a nie princípmi ústavnými, pričom Ústava SR na úpravu organizácie, štruktúry a činnosti prokuratúry zmocňuje zákonodarcu.

Vládny kabinet na stredajšom rokovaní odobril zrušenie ÚŠP. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy. Kabinet odsúhlasil, aby sa navrhovaná legislatíva prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní. Rovnako ako aj novela zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Európska komisia v stredu potvrdila, že požiadala Slovensko, aby nepokračovalo v novelách Trestného zákona a zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry s tým, že tieto návrhy treba dôkladne zvážiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia