Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
11. decembra 2023, 13:44
Čas čítania 0:42

Sociálna poisťovňa mení pravidlá pri žiadaní o starobný dôchodok. Klientom radí, čo môžu využiť pri žiadosti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

SP prijala v novembri 13 500 žiadostí o predčasný dôchodok, urobila tak opatrenia.

Počet nových žiadostí od spustenia predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch bol v novembri na úrovni viac ako 13 500. Sociálna poisťovňa (SP) tak pokračuje v predĺžených otváracích hodinách pobočiek a vysunutých pracovísk aj v decembri. V pondelok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

SP posilnila aj personálne kapacity. Žiadosť o predčasný starobný dôchodok je možné podať v ktorejkoľvek pobočke na Slovensku. Doteraz to bolo možné len podľa miesta trvalého alebo prechodného pobytu. Okrem online rezervačného systému môžu poistenci využiť na rezerváciu termínu aj telefonickú objednávku či osobnú návštevu v pracoviskách SP.

„Sociálna poisťovňa klientom odporúča využívať Elektronický účet poistenca (EUP), v ktorom nájdu základné informácie o počte evidovaných odpracovaných rokov potrebných na priznanie predčasného starobného dôchodku. Budúci poberateľ v EUP rovnako získa praktický prehľad dokladov potrebných na spísanie žiadosti,“ priblížil Kontúr s tým, že proces posudzovania tak bude rýchlejší.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Klienti by si mali skontrolovať obdobia svojho dôchodkového poistenia a pripraviť si všetky potrebné doklady. Pobočka SP tiež umožňuje poistencom objednať sa na spísanie žiadosti o iný druh dôchodku ako predčasný starobný dôchodok aj neskôr.

Sociálna poisťovňa
Zdroj: Sociálna poisťovňa
Domov
Zdieľať
Diskusia