Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. decembra 2023, 12:42
Čas čítania 1:41

Bratislava pristúpila k masívnemu zvyšovaniu poplatkov. Pozri si prehľad, kto si priplatí až 35 %

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

K zdražovaniu sa vyjadril primátor hlavného mesta Matúš Vallo, ale aj starostovia jednotlivých bratislavských mestských častí.

Mesto Bratislava zvýši od januára 2024 daň z nehnuteľností v priemere o 35 % a poplatok za odpad v priemere o 30 %. Vyplýva to z návrhov všeobecne záväzných nariadení, ktoré vo štvrtok schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo. Návrh na zvýšenie dane z nehnuteľnosti bol počas rokovania poslancov predložený ako pozmeňovací návrh desiatich starostov.


„Je dôležité, aby verejnosť rozumela všetkým dôvodom, čo nás k tomu vedie. Nikomu z nás to neprinesie politické body,“ skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo, poukazujúc najmä na infláciu zaťažujúcu samosprávy i ekonomické prognózy, ktoré predpokladajú nižšie výnosy. Zvýšenie dane i poplatku má byť nevyhnutným krokom, aby si Bratislava dokázala zachovať základné štandardy údržby a služieb.

Zvýšená daň z nehnuteľností 

Pri dani z nehnuteľností, pokiaľ ide o byty a rodinné domy, sa sadzba zvýši v závislosti od lokality na 1,20 – 1,35 eura za štvorcový meter. Pri dani za chaty a stavby na individuálnu rekreáciu sa má sadzba pohybovať od 3,40 do 5,25 eura za štvorcový meter. V prípade samostatne stojacich alebo hromadných garáží je to 2,25 – 3 eurá za štvorcový meter. Zvyšuje sa tiež sadzba dane za priemyselné stavby či stavby na ostatné podnikanie.

Skupiny Slovákov, ktorých sa zdražovanie nebude týkať

Zvyšovanie sa však nemá dotknúť seniorov. V súčasnosti majú ľudia nad 65 rokov a držitelia preukazu ŤZP úľavu na dani z nehnuteľnosti vo výške 60 %, po novom to bude 70 %. Okrem toho sa zavádza 50-percentná úľava na stavby a nebytové priestory alebo ich časti užívané na šport.

Poplatok za odvoz komunálneho odpadu

Zvýši sa aj poplatok za odvoz komunálneho odpadu, ktorý nebol menený deväť rokov. V priemere má ísť o zvýšenie o 30 %. Samospráva aj v tomto prípade hovorí o modeli úľavy. V prípade záujmu bude možné prejsť na štvortýždňový interval odvozu odpadu.


Jedným z mála poslancov, ktorí sa pri hlasovaní o zvýšení zdržali, bol starosta Petržalky Ján Hrčka. Odôvodnil to tým, že hoci rozumie tomuto kroku a podporuje ho, nepozdáva sa mu, na čo sa majú peniaze použiť. „Keď raz tvrdím ľuďom, že sumu dvíham, lebo nemám peniaze, nemôžem robiť veci, ktoré sú sporné, na marketing a podobne,“ poznamenal Hrčka s tým, že je potrebné uvedomiť si, či sa vedia v opačnom prípade pozrieť obyvateľom do očí.


Starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová ubezpečila, že by sa najradšej „tejto nepríjemnosti, ktorá ich ťaží“, vyhli, samosprávy sú však „v prekérnej situácii“. Samosprávy totiž majú problém zostavovať vyrovnané rozpočty, nezvýšenie daní by malo podľa nej dosah na iné služby poskytované obyvateľom. Verí, že občania tento krok pochopia. Poslancovi Martinovi Winklerovi sa nepozdávalo, že zvýšenie dane sa týka aj podnikateľov, ktorí zveľaďujú mesto, ako aj za garáže.

Tlačová konferencia o zvyšovaní dane z nehnuteľností a poplatku za odpad.
Tlačová konferencia o zvyšovaní dane z nehnuteľností a poplatku za odpad. Zdroj: ASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia