Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
18. decembra 2023, 14:30
Čas čítania 1:25

Putinove výroky skrývajú hrozbu budúcej vojny proti NATO. V rozhovore pohrozil potiahnutím vojny za hranice Ukrajiny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa Amerického inštitútu pre štúdium vojny Putin v rámci interview naznačil, že Rusko v prípade svojho víťazstva na Ukrajine napadne niektorý z členských štátov NATO.

Šéf Kremľa Vladimir Putin „pohrozil Fínsku“ a pripravuje sa na „potenciálnu rozsiahlu budúcu vojnu proti NATO,“ uviedol v súvislosti s Putinovým nedeľňajším interview pre ruskú štátnu televíznu Rossija 1 Americký inštitút pre štúdium vojny.


Ruský prezident svoju skrytú hrozbu vyslovil v rámci vyjadrení, ktorými sa vraj snažil rozptýliť obavy z možnej ruskej hrozby pre Severoatlantickú alianciu.


Podľa Amerického inštitútu pre štúdium vojny sa Putin v rámci interview usiloval poprieť reálnosť varovania amerického prezidenta Joea Bidena, že Rusko v prípade svojho víťazstva vo vojne na Ukrajine napadne niektorý z členských štátov NATO.

Vstup Fínska do NATO

Svoje vyjadrenia Putin doplnil obvinením, že krajiny NATO vyvolali konflikt medzi Ruskom a Fínskom a „zatiahli“ Fínsko do Aliancie, cituje Sky News.


„Putin uviedol, že s Fínskom ‚budú problémy‘ a pristúpenie Fínska do NATO podnietilo ruských predstaviteľov, aby začali formovať Leningradský vojenský okruh a sústreďovať vojenské jednotky na severozápade Ruska,“ uvádza Americký inštitút pre štúdium vojny.

Znovuvytvorenie Leningradského a Moskovského vojenského okruhu

Inštitút ďalej vysvetľuje, že Rusko v súčasnosti prerozdeľuje Západný vojenský okruh, pričom znovuvytvára Leningradský a Moskovský vojenský okruh. Tento krok je súčasťou dlhodobého reštrukturalizačného a expanzívneho úsilia, ktorého cieľom je „pripraviť Rusko na potenciálnu budúcu rozsiahlu konvenčnú vojnu proti NATO“, upozorňuje inštitút.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Západný vojenský okruh je zodpovedný za ochranu oblastí Ruska ležiacich pri hraniciach s členskými štátmi NATO, a to Litvou, Lotyšskom, Estónskom a Fínskom, ale veľká časť jeho síl sa zapojila do bojov na Ukrajine, kde utrpela značné straty.


Obnova Leningradského a Moskovského vojenského okruhu má podľa inštitútu pravdepodobne vyvážiť operačné požiadavky spojené s vojnou na Ukrajine so zaisťovaním pozícií pozdĺž ruských hraníc s NATO.


Putinovo zdôvodnenie vytvorenia leningradského okruhu, ktorý bude zodpovedný za oblasť hraničiacu s Fínskom, so Švédskom a s Arktídou, naznačuje, že tento krok vníma ako vojenskú odpoveď na problémy vyvolané už zrealizovaným alebo budúcim členstvom škandinávskych krajín v Aliancii, uzatvára Americký inštitút pre štúdium vojny.

Fínsko sa spolu so Švédskom rozhodli ukončiť svoju dlhotrvajúcu politiku vojenskej neutrality a požiadali o vstup do Severoatlantickej aliancie po tom, čo Rusko vlani vo februári podniklo inváziu na Ukrajinu. Fínsko sa k Aliancii oficiálne pripojilo v apríli 2023. Ratifikáciu švédskej žiadosti o vstup do NATO naďalej odkladajú Turecko a Maďarsko.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin. Zdroj: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Domov
Zdieľať
Diskusia