Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
26. decembra 2023, 10:31
Čas čítania 0:57

Slováci si od budúceho roku priplatia za značky aj vodičák. V roku 2024 čaká vodičov 5 noviniek

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Šoféri sa musia od nového roka pripraviť na viaceré zmeny.

V roku 2024 čakajú vodičov mnohé nové pravidlá a zmeny. Napriek tomu, že sa šoféri môžu tešiť na nový úsek rýchlostnej cesty, určite ich nepotešia drahšie poplatky na dopravných inšpektorátoch, informuje portál Topspeed.

1. Príspevok na bezplatný vodičský preukaz

Štát pripravuje od budúceho roka nový príspevok pre vodičov, ktorí chcú byť profesionálnymi vodičmi kamiónu alebo autobusu. Vodičský preukaz zadarmo by mohli dostať záujemcovia ako súčasť rekvalifikácie na iné povolanie. 

2. Nový úsek rýchlostnej cesty na severe Slovenska

Na severe Slovenska otvoria v roku 2024 dva nové diaľničné úseky. Ide o úsek rýchlostnej cesty R3 na Orave Tvrdošín – Nižná a o diaľničný privádzač na budúcu diaľnicu D3. 

3. Nová diaľničná známka

V roku 2024 si vodiči budú môcť kúpiť jednodňovú diaľničnú známku. Jej cena ešte nie je známa, no podľa pravidiel nemôže byť drahšia ako 5,40 eura. Diaľničná známka však čelí kritike ešte pred svojím predajom. Mnohých vodičov zaskočilo, že nie je platná 24 hodín od zakúpenia, ale platí jeden kalendárny deň.

4. Koniec platnosti „ružových“ vodičských preukazov

Ministerstvo vnútra SR upozorňuje, že do 31. decembra 2023 je potrebné vymeniť len tzv. ružové vodičáky, teda vodičské preukazy vydané do konca apríla 2004. Polícia upozorňuje, že vodiči, ktorí si vodičský preukaz nevymenia, budú čeliť pokutám.

5. Vyššie poplatky na dopravnom inšpektoráte

Mnohých vodičov môžu od budúceho roka prekvapiť vyššie ceny na dopravnom inšpektoráte. Od apríla 2024 pôjdu hore poplatky za vydávanie tabuliek EČV. Drahšie budú aj poplatky za vydanie vodičského preukazu.

doprava
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domov
Zdieľať
Diskusia