Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. decembra 2023, 15:39
Čas čítania 0:39

Na Slovensku odhalili predaj potravín po dátume spotreby aj nedostatočnú hygienu. Inšpektori rozdali vysoké pokuty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najvyššia pokuta bola až 19-tisíc eur.

Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ v novembri 2023 vykonali 4097 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Úradná kontrola bola vykonaná pri 1227 právnych subjektoch a v 1952 prevádzkach. Nedostatky sa zistili pri 159 kontrolách, z uvedeného počtu bolo zistených 587 nedostatkov.

„Mimo pracovnej doby bolo vykonaných 75 úradných kontrol, počas ktorých inšpektori skontrolovali 44 právnych subjektov a 65 prevádzok, nedostatky boli zistené u 22 maloobchodných prevádzok,“ uviedla ďalej v aktuálnej správe Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Najviac nedostatkov pri úradných kontrolách potravín sa kontrolami ŠVPS identifikovalo v hygiene, v predaji po dátume spotreby a v označovaní.

„Za zistené nedostatky počas úradných kontrol inšpektori uložili opatrenia na mieste na odstránenie nedostatkov a 35 blokových pokút v celkovej výške 1575 eur. Závažnejšie zistené nedostatky boli riešené v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 80 rozhodnutí o pokute v správnom konaní vo výške 104 500 eur. Najvyššia právoplatná pokuta predstavovala 19-tisíc eur,“ dodala veterinárna správa.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia