Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. januára 2024, 8:54
Čas čítania 1:18

AKTUÁLNE: Japonsko zasiahlo extrémne silné zemetrasenie s magnitúdou 7,5. Vydali výstrahy pred cunami

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Časť pobrežia Japonského mora môže po silnom zemetrasení zasiahnuť cunami.

Japonský meteorologický úrad (JMA) oznámil, že v oblasti západného pobrežia ostrova Honšu došlo k sérii celkovo 21 zemetrasení s magnitúdou vyššou ako 4,0. Nastali v priebehu 90 minút a najsilnejšie malo magnitúdu 7,6. Vydali po nich varovania pred cunami, prvé prívalové vlny do výšky 1,2 metra už na viacerých miestach potvrdili.

Verejnoprávna televízia NHK prerušila vysielanie a opakovane vyzývala ľudí, aby sa rýchlo presunuli do bezpečia vo vyššie položených oblastiach alebo budovách. Pred cunami varovali aj ruské úrady. Výstrahu vydali pre západné pobrežie ostrova Sachalin, pričom mesto Vladivostok vyzvalo rybárov, aby sa rýchlo vrátili na breh.


Epicentrum zemetrasení sa nachádzalo pri polostrove Noto v prefektúre Išikawa, hlavné otrasy nastali o 16.10 h miestneho času (8.10 h SEČ). Z regiónu hlásili výpadok elektriny pre 32 500 domácností. Japonské médiá informovali aj o poškodených domoch.

Verejnoprávna televízia NHK odvysielala výzvu, aby sa ľudia čo najrýchlejšie uchýlili do vyšších oblastí alebo vyšších budov v okolí. Cunami sa podľa správy môžu vyskytnúť opakovane. Vlnu s výškou 1,2 metra už potvrdili v meste Wajima, z prefektúry Niigata hlásili 40-centimetrové cunami.

Jadrová elektráreň zatiaľ škody neeviduje

V oblasti sa nachádza aj jadrová elektráreň. Jej prevádzkovateľ, spoločnosť Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) oznámila, že kontroluje prípadné problémy, zatiaľ však žiadne nezaznamenala.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

„Bolo potvrdené, že v jadrovej elektrárni Šika (v Išikawe) ani iných elektrárňach sa dosiaľ nevyskytli abnormality,“ povedal hovorca japonskej vlády Jošimasa Hajaši. Vláda podľa neho zriadila po zemetraseniach krízový štáb.


V nedeľu zaznamenané vlny cunami boli výrazne nižšie v porovnaní s katastrofou z marca 2011. Zemetrasenie s magnitúdou 9,0 vtedy vyvolalo vysokú vlnu, ktorá zdevastovala rozsiahle oblasti na severovýchode Japonska a vyžiadala si 20 000 obetí na životoch. V jadrovej elektrárni Fukušima 1 došlo v dôsledku vtedajšieho zemetrasenia a cunami k závažnej havárii.

Domov
Zdieľať
Diskusia