Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
3. januára 2024, 19:15
Čas čítania 0:47

Bankovky budú mať nový dizajn. Po novom majú zobraziť európske rieky a vtáky ako symbol slobody

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

O motívoch rozhodovali v prieskumoch občania Európska únie.

Európska únia bude mať nový dizajn bankoviek. V prieskumoch o budúcnosti spoločnej európskej meny Európania rozhodli, že súčasťou nového dizajnu budú rieky, vtáky a motív európskej kultúry, informujú Hospodárske noviny.

Únia realizovala dva prieskumy. Na jednom sa zúčastnilo takmer 24-tisíc respondentov a na druhom viac ako 365-tisíc respondentov. Tí vybrali motív rieky ako symbol prepojenia jednotlivých národov a vtáky ako obraz slobody odolnosti a inšpirácie. 

Rada guvernérov zriadi do konca roka poradnú skupinu, ktorá bude navrhovať motívy. Názor na ne budú môcť vyjadriť ľudia zo všetkých kútov eurozóny. „Očakáva sa, že rozhodnutie o konečnom návrhu a o čase výroby a vydania nových bankoviek ECB prijme v roku 2026. Po prijatí tohto rozhodnutia však ešte niekoľko rokov potrvá, než sa prvé bankovky začnú vydávať,“ uviedla centrálna banka v tlačovej správe.

Ekologické peniaze

Nové bankovky budú vyrábané ekologicky. Obsahovať budú aj špeciálne prvky, ktoré zabránia ich falšovaniu. „Bankovky druhej série – séria Európa – sa emitujú od mája 2013. Po viac ako 10 rokoch je teda čas modernizovať ich, a to tak zo stránky obsahovej, ako aj technickej,“ informovalo tlačové oddelenie slovenskej centrálnej banky.

Tlač nových bankoviek kritizuje veľa ľudí. Podľa nich je táto aktualizácia zbytočná pre vysokú infláciu a nestabilnú ekonomiku. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Christian Dubovan
Domov
Zdieľať
Diskusia