Kontamináciu ustríc spôsobuje nedostatočná kapacita čistenia odpadových vôd.
Obľúbenú francúzsku lahôdku ustrice zasiahla tvrdá rana. Úrady v regióne Gironde na pobreží Atlantiku zaznamenali totiž koncom minulého roka vlnu prípadov gastroenteritídy v dôsledku otravy jedlom.
Keď Philippe Le Gal minulý víkend priniesol svoje ustrice na trh, očakával, že sa rýchlo predajú. Bol predsa Silvester, deň, keď je táto pochúťka kľúčovou ingredienciou osláv Nového roka vo francúzskych domácnostiach a reštauráciách. Tentoraz sa však jeho očakávania nenaplnili.
„Predali sme sotva 10 %, takmer nič,“ povedal agentúre AFP. Dôvodom, prečo sa spotrebitelia vyhýbajú francúzskym ustriciam, sú obavy o zdravie. Vyšetrovanie v regióne Gironde odhalilo norovírus, vysoko nákazlivý vírus, ktorý spôsobuje zvracanie a hnačku, v ustriciach z Arcachonskej zátoky západne od Bordeaux na pobreží Atlantiku.
Zákaz zberu a predaja až do odvolania
Úrady rýchlo zakázali zber a predaj ustríc z tejto oblasti a z dvoch ďalších severnejších lokalít známych produkciou ustríc Calvados a Manche „až do odvolania“. Zároveň tamojším producentom prikázali, aby prestali predávať už zozbierané ustrice, a spotrebiteľom, aby ich urýchlene vrátili.
Kontaminácia ustríc je výsledkom záplav v čistiarňach odpadových vôd po výdatných dažďoch, ktoré spláchli neupravenú odpadovú vodu do oceánu, kde kontaminovala ustrice.
Výrobcovia upozorňujú, že za kontamináciu nemôžu oni, ale nedostatočná kapacita čistenia odpadových vôd, za ktorú zodpovedajú miestne orgány.