Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
8. januára 2024, 20:47
Čas čítania 1:06

Rozšírená obchodná sieť vyhlásila platobnú neschopnosť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nemecká sieť obchodných domov Galeria vyhlásila bankrot.

Nemecká sieť obchodných domov Galeria Karstadt Kaufhof (GKK) podala návrh na vyhlásenie platobnej neschopnosti na okresnom súde v Essene. Galeria tak hľadá nového majiteľa. Rozhovory s potenciálnymi investormi sa už začali a cieľom je pokračovať v prevádzke, oznámila v utorok spoločnosť.


Generálny riaditeľ GKK Olivier van den Bossche v tejto súvislosti uviedol, že sieť obchodných domov zasiahli problémy jej materskej firmy. Zmenu starej štruktúry preto považuje za oslobodenie.


„Insolventnosť materskej skupiny Signa Holding masívne poškodzuje Galeriu, brzdí jej podnikanie a výrazne obmedzuje budúce možnosti rozvoja,“ uvádza sa vo vyhlásení. Holdingová spoločnosť Signa, ktorú tvorí široká skupina asi 1000 firiem s významnými projektmi a obchodnými domami v Nemecku, Rakúsku a vo Švajčiarsku, podala minulý mesiac na súde návrh na vyhlásenie platobnej neschopnosti. Odvtedy ju postupne nasledujú jej dcérske firmy.

Obeť krízy


Signa sa stala doteraz najväčšou obeťou európskej realitnej krízy. Vlastní množstvo komerčných nehnuteľností v Nemecku a Rakúsku. V Hamburgu má rozostavanú 245 metrov vysokú budovu Elbtower. Skupina výrazne rástla v časoch nízkych úrokových sadzieb. Od začiatku vojny na Ukrajine však sektor nehnuteľností v celej Európe zápasí so zvýšenými nákladmi na výstavbu a energie, ako aj s vyššími úrokovými sadzbami.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Financie od bánk „vysychajú“ a obchody zamŕzajú, čo privádza developerov do platobnej neschopnosti. V uplynulých týždňoch podalo návrh na insolvenciu viacero spoločností zo skupiny Signa vrátane Signa Retail Selection AG, pod ktorú patrí aj sieť obchodných domov GKK. Tá vznikla v roku 2019 zlúčením reťazca Karstadt a Kaufhof.


Koncom novembra Signa Retail Selection oznámila, že svoje podnikanie ukončí organizovaným spôsobom, čo znamená predaj GKK. Obchodné domy v Nemecku, podobne ako vo väčšine sveta, čelia tiež čoraz väčšej konkurencii veľkých diskontných predajcov a online obchodníkov, ako je Amazon.

Galeria Karstadt Kaufhof
Zdroj: Wikipedia/Christian Liebscher
Domov
Zdieľať
Diskusia