Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
11. januára 2024, 7:55
Čas čítania 1:02

Fico chce dôkazy, že Rusi porušili dohodu o balistických raketách. Prezradil, za akých podmienok odsúdi presun zbraní z KĽDR Rusom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ak sa preukáže porušenie dohôd o balistických raketách, SR to odsúdi.

Premiér Robert Fico vyhlásil, že ak sa preukáže porušenie medzinárodných dohôd o zákaze používania balistických rakiet, slovenská vláda ho odsúdi. Šéf Smeru zároveň ocenil suverénny postoj ministra zahraničných vecí Juraja Blanára.

Premiér poukázal na to, že návrh spoločného vyhlásenia o severokórejských balistických raketách, ku ktorému sa pripojili desiatky krajín, predložili USA bez možnosti zasahovať do textu a bez dôkazov.

„Naša vláda rešpektuje, že existujú medzinárodné dohody, ktoré zakazujú používanie takýchto rakiet. A odsúdi ich porušenie, ak sa tak preukáže. Tak ako sme označili použitie ruskej vojenskej sily na Ukrajine za porušenie medzinárodného práva. Ale sme príliš skúsení, aby sme súhlasili hneď so všetkým bez relevantných dôkazov,“ povedal Fico.

Poznamenal, že na Slovensku sa skončila éra lacného pritakávania na všetko a bude sa správať ako suverénna krajina. „Sme opatrní aj preto, lebo sa už stalo takmer pravidlom, že množstvo útokov pôvodne označených za nepriateľské sa po čase ukázali ako zlyhania ukrajinskej armády,“ doplnil Fico. Tvrdí tiež, že situácia na Ukrajine nemá v súčasnosti vojenské, ale už iba politické riešenie.

Blanár chce relevantné dôkazy

Aj šéf slovenskej diplomacie počas stredy avizoval, že Slovensko je pripravené odsúdiť presun zbraní medzi medzi Ruskom a Severnou Kóreou po predložení relevantných dôkazov, ktoré mu aktuálne chýbajú. Blanárov postoj kritizovali opozičné strany. Progresívne Slovensko žiada v tejto súvislosti zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentného zahraničného výboru.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Spojené štáty spolu so svojimi partnermi odsúdili v utorok presuny zbraní medzi Severnou Kóreou a Ruskom vrátane použitia severokórejských balistických rakiet proti Ukrajine na prelome rokov. Vyhlásenie podpísalo takmer 50 krajín vrátane Spojených štátov, Kanady, Austrálie, Japonska a všetkých krajín Európskej únie okrem Slovenska a Maďarska.

fico, blanár
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia