Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
10. januára 2024, 15:37
Čas čítania 1:10

Západ odsúdil presun zbraní z KĽDR do Ruska. Slovensko sa nepridalo ako jedna z dvoch krajín EÚ

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V rámci EÚ vyhlásenie okrem nás nepodpísalo ani Maďarsko.

Spojené štáty spolu so svojimi partnermi odsúdili v utorok presuny zbraní medzi Severnou Kóreou a Ruskom vrátane použitia severokórejských balistických rakiet proti Ukrajine na prelome rokov. 


„Najdôraznejšie odsudzujeme (severokórejský) export a ruské získavanie (severokórejských) balistických rakiet, ako aj použitie týchto rakiet Ruskom proti Ukrajine 30. decembra 2023 a 2. januára 2024,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení.


„Sme hlboko znepokojení bezpečnostnými následkami tejto spolupráce v Európe, na Kórejskom polostrove, v indo-pacifickom regióne a po celom svete,“ uviedli krajiny v spoločnom vyhlásení.


Vyhlásenie podpísalo takmer 50 krajín vrátane Spojených štátov, Kanady, Austrálie, Japonska a všetkých krajín Európskej únie okrem Slovenska a Maďarska.


„Vyzývame všetky členské krajiny OSN vrátane všetkých členov Bezpečnostnej rady OSN, aby sa k nám pridali pri odsúdení zjavného porušovania rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN zo strany Ruska a KĽDR,“ uvádza sa na konci spoločného vyhlásenia.

Slovensko čaká na dôkazy

Slovensko je pripravené odsúdiť presun zbraní medzi medzi Ruskom a Severnou Kóreou po predložení relevantných dôkazov. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) v súvislosti so spoločným vyhlásením o odsúdení tohto činu, pod ktoré sa podpísalo takmer 50 krajín vrátane všetkých krajín Európskej únie okrem Slovenska a Maďarska.


„Sme dôsledne na strane dodržiavania medzinárodného práva aj sankcií Bezpečnostnej rady OSN, ale nebudeme to robiť len preto, lebo nás niekto osloví, že my si to myslíme, ale dôkazy vám k tomu nedáme,“ povedal. Podotkol, že text vyhlásenia zároveň nebolo možné pripomienkovať.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

„Odmietame, aby sme dostali do rúk text, ktorý nemôžeme pripomienkovať, a zároveň sa k niečomu prihlásili, keď k tomu nemáme relevantné dôkazy,“ doplnil.


Minister deklaruje, že po predložení dôkazov je Slovensko pripravené sa k vyhláseniu pripojiť. „Ubezpečujem, že len čo ich budeme mať k dispozícii a budú nás vedieť presvedčiť, aj medzinárodné spoločenstvo na úrovni bezpečnostnej rady, pripojíme sa k tomu,“ vyhlásil.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Twitter/NK News
Domov
Zdieľať
Diskusia