Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. januára 2024, 16:30
Čas čítania 1:14

Slováci budú šetriť ešte viac. Prieskum ukázal detaily o našich financiách

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dve tretiny Slovákov plánujú v novom roku zmeniť finančné správanie.

Dve tretiny obyvateľov Slovenska plánujú v novom roku zmeniť svoje finančné a investičné správanie. Dôvodom je najmä vysoká inflácia. Polovica chce v novom roku viac sporiť, takmer polovica plánuje viac šetriť na výdavkoch a viac ako štvrtina hovorí, že chce viac investovať. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu agentúry Ipsos pre finančnú spoločnosť Ozios.

Vysoká inflácia viedla väčšinu Slovákov, až 52 %, k zmene finančného správania už v priebehu minulého roka. Úspory vlani hľadalo 44 % obyvateľov a 8 % začalo viac investovať. Naopak, 48 % respondentov prieskumu nezmenilo svoje finančné hospodárenie. Ako dôvod 22 % Slovákov uviedlo, že nemá dostatok voľných prostriedkov na investovanie, 18 % neuviedlo špecifický dôvod a 7 % respondentov argumentovalo tým, že sa už zabezpečili proti inflácii.

V roku 2024 sa chystá zmeniť svoje finančné správanie podľa prieskumu takmer 67 % obyvateľov Slovenska. Naopak, tretina neplánuje na svojom prístupe k financiám nič meniť. Z ľudí, ktorí chcú inak pristupovať k financiám, chce 46 % ešte viac šetriť na výdavkoch. Polovica oslovených chce zmeniť svoj prístup k financiám tým, že začne viac sporiť.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Zmena správania Slovákov v reakcii na infláciu bude pôsobiť proti ekonomickému rastu, a to nielen z dôvodu zníženia spotreby. Polovica obyvateľov má v úmysle viac šetriť, takže prostriedky budú ležať na účtoch, a nie zvyšovať výdavky na spotrebu alebo investície,“ zhodnotil analytik spoločnosti Ozios Adam Austera.

Mnoho Slovákov chce začať investovať

Celkovo 27 % z ľudí, ktorí plánujú v tomto roku zmeniť svoje finančné správanie, chce viac investovať. Z hľadiska investícií sa viac ako pätina (21,5 %) plánuje najviac zamerať na podielové fondy, 17,9 % na akcie a dlhopisy, nasledujú nehnuteľnosti, zlato a iné drahé kovy. Vyše 8 % obyvateľov chce investovať do kryptomien.

„Podľa dostupných dát investuje na finančných trhoch približne 15 % obyvateľov Slovenska. Výsledky prieskumu naznačujú, že tento počet by mohol v tomto roku narásť. To je bezpochyby pozitívna správa, keďže investovanie na finančných trhoch je dnes jediný spôsob, ako zhodnotiť svoje úspory,“ dodal Austera.

Peniaze
Zdroj: Pixnio/Bicanski
Domov
Zdieľať
Diskusia