Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Samuel Valent TASR
19. januára 2024, 17:22
Čas čítania 1:16

Petíciu za odstúpenie ministerky kultúry Šimkovičovej podpísalo už 100-tisíc ľudí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Autori a autorky petície upozornili na Šimkovičovej autoritárske praktiky pri vedení ministerstva kultúry.

Po necelých troch mesiacoch vo funkcii čelí ministerka kultúry Martina Šimkovičová hromadnej petícii za svoje odstúpenie. Podpísalo ju už vyše 100-tisíc ľudí.

Autori a autorky petície upozornili na Šimkovičovej autoritárske praktiky pri vedení ministerstva kultúry. Žiadajú ju preto o odstúpenie. Podľa nich sú rozhodnutia realizované bez akejkoľvek verejnej diskusie alebo rokovaní s odbornou verejnosťou. V petícii ďalej poukázali, že účelové aktivity ministerstva pod jej vedením sú podľa nich nesystematické, deštruktívne, netransparentné, vykonávané výlučne z pozície moci, bez odborných kompetencií či reflexie.

Nesúhlasia s jej postojmi

Šimkovičová podľa nich vytvára falošné rozpory medzi tzv. „tradičnou“ a „súčasnou“ kultúrou, čím sa snaží prekryť vlastnú neschopnosť riešiť systémové problémy rezortu. Uviedli aj, že nesúhlasia s jej diskriminujúcimi a homofóbnymi postojmi a plánovanými legislatívnymi zmenami.

„Protestujeme proti zámeru zlúčiť Fond na podporu umenia, Audiovizuálny fond a Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Tieto fondy predstavujú nezávislé a odborné mechanizmy redistribúcie verejných zdrojov v oblasti kultúry a umenia. Návrh na ich zlúčenie a reštrukturalizáciu bez akejkoľvek odbornej diskusie nemôžeme vnímať inak ako pokus o ich politizáciu a deprofesionalizáciu, čo v dlhodobom horizonte povedie k oslabeniu kvality, rôznorodosti, ale aj udržateľnosti kultúry a umenia na Slovensku,“ napísali okrem iného v petícii.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Pani ministerka berie petíciu na vedomie a rešpektuje názor ľudí. Sme v demokracii a každý má právo na svoj názor aj na spisovanie petície,“ uviedol v reakcii hovorca Ministerstva kultúry SR Pavol Čorba.

Ministerstvo stiahlo kontroverzný status

Ministerstvo kultúry stiahlo z Facebooku status, v ktorom vytvorilo kontroverznú anketu ponižujúcu LGBT+ komunitu. V príspevku sa ministerstvo tendenčne pýtalo ľudí, či by podporili „obnovu kultúrnych pamiatok“ alebo „podporu LGBTI+ akcií, kde sa maloleté deti majú učiť, ako sa predvádzať na sexuálnej šou“.

Šimkovičová na Telegrame vysvetlila, prečo Ministerstvo kultúry SR stiahlo tento kontroverzný status z Facebooku„Spájať status na sociálnej sieti s holokaustom a fašizmom je naozaj za čiarou. Preto som sa rozhodla, že ho stiahneme. Názor na vec som však nezmenila ani som sa nezľakla,“ napísala ministerka.

Domov
Zdieľať
Diskusia