Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová Samuel Valent
22. januára 2024, 11:53
Čas čítania 1:05

Dobrá správa pre záujemcov o vlastné bývanie: slovenská banka upravila úroky pri hypotékach

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tento rok zrejme nepôjde o ojedinelý jav.

Slovenská banka 365.bank znižuje svoje úrokové sadzby hypoték. Ide o tretiu zmenu na slovenskom trhu, pri ktorej banky znížili úrokové sadzby.

„Okrem poklesu záujmu o hypotekárne úvery vplývajú pozitívne na obchodníkov správy, že ECB pripustila zníženie kľúčových sadzieb oveľa skôr, ako sa predpokladalo. Tento zásah podporuje nielen klesajúca inflácia, ale aj stále dobré čísla z pracovného trhu,“ uviedol ako dôvod výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

365.bank pre Refresher poskytla svoje stanovisko. „365.bank pristúpila k úprave úrokových sadzieb v kontexte svojej obchodnej stratégie. V rámci nej sa chce zamerať na rast aktívnych klientov, t. j. klientov, ktorí s ňou každodenne bankujú. Jedným z dôsledkov týchto zmien je aj úprava najnižšej komunikovanej úrokovej sadzby na hypotékach spolu s úpravou doterajšej štruktúry uplatňovania zliav za voliteľné služby,“ hovoria v stanovisku. Týmto krokom sa podľa ich slov snažia zjednodušiť a zefektívniť doterajší systém.

„V globále tak nedochádza k plošnému zníženiu úrokových sadzieb, ale ide o zmenu štruktúry ich výpočtu vzhľadom na politiku zliav. Banka napríklad ruší zľavu vo výške 0,20 % za refinancovanie úveru, ako aj za digitálnu žiadosť o hypotéku či zľavu vo výške 0,10 % za ekologický certifikát. Naopak, zavádza 100 % zľavu z poplatku za poskytnutie hypotéky, zvyšuje zľavu v prípade využívania Účtu plus na 0,50 % a podobne,“ dodali.

Nové úrokové sadzby sú platné od 19. januára 2024. Podľa portálu by mohli ďalšie menšie banky zmeniť svoje cenníky už na jar tohto roku. 

Nové úrokové sadzby hypoték

Úrokové sadzby terazÚrokové sadzby pred znížením
Fix 1: úrok od 4,05 %predtým od 4,25 %
Fix 3: úrok od 4,05 %predtým od 4,25 %
Fix 5: úrok od 4,05 %predtým od 4,25 %
Fix 10: úrok od 5,05 %predtým od 5,25 %
Domov
Zdieľať
Diskusia