Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
23. januára 2024, 17:04
Čas čítania 1:06

Vláda plánuje obrovské zmeny v oblasti eurofondov. Prerozdelia ich podľa nových pravidiel, už zverejnili detaily

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Štátny tajomník ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Michal Kaliňák avizoval aj ďalšie legislatívne zmeny.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR plánuje v tomto roku rozsiahlu revíziu eurofondov a zníženie počtu priorít. Dôvodom je, že Slovensko ich má v súčasnosti až 113. Vyhlásil to v utorok štátny tajomník ministerstva Michal Kaliňák po výjazdovom rokovaní vlády s tým, že avizoval aj ďalšie legislatívne zmeny.


„Tento rok musíme ísť do obrovskej revízie eurofondov, pretože Slovensko má 113 priorít v rámci eurofondov, takže vlastne prioritou pre Slovensko nie je nič. Takže práve v dialógu so samosprávami a s regiónmi pôjdeme zmenšiť objem priorít, aby sme na reálne priority mohli mať reálne peniaze,“ priblížil Kaliňák.


Štátny tajomník avizoval v tomto roku aj zmeny, ktoré sa budú týkať napríklad zákona o najmenej rozvinutých okresoch. „Skončíme s kritériom ‚nezamestnanosť‘ a rozšírime tieto kritériá. Nedotvára to komplexný obraz o regióne,“ dodal. Rezort podľa neho plánuje taktiež zmeny v zákone o regionálnom rozvoji a rovnako aj v ďalších zákonoch, ktoré sa týkajú zlepšenia čerpania eurofondov, ako aj nastavovania celého konceptu regionálneho rozvoja.

Podpora najmenej rozvinutých regiónov 

„Iba včera sme informovali prednostov a primátorov z okresov, ktoré sú najmenej rozvinuté, o tom, akým spôsobom ideme pomôcť s objemom siedmich miliónov eur. Celkovo hovoríme o 17 miliónoch eur pre najmenej rozvinuté okresy a súbežne s tým hovoríme o ďalších peniazoch, ktoré majú tieto okresy k dispozícii,“ uviedol Kaliňák.


Presun prostriedkov bude mať podľa neho zmysel, ak bude uvoľnená rýchlosť čerpania eurofondov aj zmenami v stavebnej legislatíve a zvýšením limitov vo verejnom obstarávaní. „Starostovia a primátori žijú v obrovskom chaose a napätí vo vzťahu k tomu, ako bude vyzerať stavebná legislatíva po 1. apríli tohto roku. Hrozí jej reálny kolaps, ktorý môže v praxi znamenať zníženie čerpania eurofondov a zníženie čerpania plánu obnovy,“ uzavrel.

Richard Raši.
Richard Raši. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia