Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
25. januára 2024, 10:13
Čas čítania 0:55

Víchrica Jitka zasiahne Slovensko. Čaká nás extrémne silný vietor, ktorý bude fúkať rýchlosťou orkánu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pre Slovensko dnes platia výstrahy všetkých troch stupňov.

Tlaková níž nazvaná JITKA dnes prinesie na územie Slovenska zrážky, snehové jazyky aj silný vietor, upozorňuje iMeteo.

Počas štvrtka bude na Slovensku veľká oblačnosť najmä na juhu a v oblasti Spiša. Zrážky budú padať na viacerých územiach. Od 600 metrov nad morom by malo snežiť. Na severe krajiny bude snežiť od 400 metrov nad morom. Na južnom Slovensku sa vyskytnú prehánky len ojedinele.

predpoveď počasia
Zdroj: SHMÚ

Vietor na horách 

V polohách nad 1 800 metrov v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno sa vo štvrtok doobeda očakáva mimoriadne silný vietor, ktorý dosiahne rýchlosť víchrice až orkánu. Dopoludnia platí výstraha tretieho stupňa, neskôr sa zmení na výstrahu druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.


Vietor na horách možno očakávať aj v ďalších okresoch na severe Slovenska, druhostupňová výstraha tam platí až do piatkového (26. januára) rána. Na hrebeňoch hôr môže vietor miestami dosiahnuť rýchlosť v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu, respektíve priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu.

predpoveď počasia , výstrahy
Zdroj: SHMÚ

Výstraha pred vetrom druhého stupňa platí počas dňa pre väčšinu okresov Nitrianskeho, Trnavského a Bratislavského kraja, ale aj okresy Brezno, Kežmarok a Poprad. Pre zvyšné okresy západného Slovenska platí prvostupňová výstraha.

výstrahy , počasie
Zdroj: SHMÚ

Na severe Slovenska, najmä v Žilinskom a Prešovskom kraji, sa môžu tvoriť snehové jazyky, výnimočne aj záveje. V okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Čadca a Žilina môže v polohách nad 600 metrov nasnežiť desať až 15 centimetrov nového snehu.

výstrahy , počasie
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia