Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
29. januára 2024, 21:12
Čas čítania 0:48

72-ročnú dôchodkyňu z Ruska posielajú do väzenia za zdieľanie videa o zabitých Ukrajincoch

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa súdu dôchodkyňa úmyselne šírila „nepravdivé informácie“ o ruskej armáde.

Ruský súd odsúdil 72-ročnú dôchodkyňu na päť a pol roka väzenia za údajné zdieľanie príspevku na internete o vojenských obetiach Ruska na Ukrajine, uviedli v pondelok ľudskoprávne organizácie. 


Jevgeniju Majborodovú z Rostovskej oblasti stíhali na základe zákona, ktorý zakazuje úmyselné šírenie „nepravdivých informácií“ o ruskej armáde. Majborodová sa k činu priznala, avšak odmietla tvrdenia prokuratúry, že bola motivovaná „politickou nenávisťou“, uviedla ruská organizácia na ochranu ľudských práv OVD-Info.


Na svojom profile na sociálnej sieti VKontakte (VK) zdieľala „emotívne video“ o vojnovom konflikte a príspevok o počte zabitých vojakov, pripomenula skupina zaoberajúca sa ochranou práv pri výkone slobody prejavu Setevie svobody.


Obvinená podľa skupiny cítila povinnosť zdieľať príspevky po tom, čo jej brat uviazol pod troskami budovy zničenej delostreleckou paľbou v ukrajinskom meste Dnipro.
Odsúdenie Majborodovej potvrdil aj hovorca mestského súdu v Rostove. Obvinili ju zo šírenia nezákonného obsahu na svojom účte na sociálnej sieti VK, pričom neuviedol bližšie informácie.

Odsúdených je viac

Po začatí ruskej ofenzívy na Ukrajine vo februári 2022 vyhlásila Moskva kritiku ruskej armády za nezákonnú. Tisíce odporcov konfliktu bolo preto uväznených.


Tento mesiac v Rusku odsúdili 61-ročného dôchodcu Igora Pokusina na viac ako osem rokov väzenia za vlastizradu. Odsúdený Rus priznal svoj nesúhlas s konfliktom, avšak obvinenie z vlastizrady odmietol.

putin
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia