Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
31. januára 2024, 12:37
Čas čítania 1:07

Trumpa nominovali na Nobelovu cenu za mier. Toto uvádzajú ako dôvod

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Navrhovateľkou nominácie je republikánska kongresmanka Claudia Tenneyová.

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa opäť nominovali na Nobelovu cenu za mier. Podľa navrhovateľky – republikánskej kongresmanky Claudie Tenneyovej – zohral Trump počas svojho pôsobenia v úrade dôležitú úlohu v sprostredkovaní dohôd medzi Izraelom a arabskými krajinami – Spojenými arabskými emirátmi a Bahrajnom – z roku 2020. 

Dôvod nominácie 

„Byrokrati, ‚odborníci‘ na zahraničnú politiku a medzinárodné organizácie, celé desaťročia tvrdili, že ďalšie mierové dohody na Blízkom východe nie sú možné bez vyriešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. Prezident Trump dokázal, že to nie je pravda,“ uviedla Tenneyová vo vyhlásení pre stanicu Fox News.


Pripomenula, že mierová dohoda medzi Izraelom a Egyptom z roku 1978 a dohody z Osla, ktoré pomohol v roku 1994 sprostredkovať vtedajší americkým prezident Bill Clinton, boli ocenené Nobelovou cenou za mier. Trumpova úloha v podpísaní bilaterálnych zmlúv, známych aj ako Abrahámove dohody, ktorých cieľom bola normalizácia vzťahov na Blízkom východe, dosiaľ podľa Tenneyovej uznaná nebola.


„Donald Trump sa zaslúžil o prvé mierové dohody na Blízkom východe po takmer 30 rokoch,“ uviedla.

Abrahámove dohody 

Spomínané Abrahámove dohody boli v čase ich podpisu vnímané ako cesta k nadviazaniu a posilneniu vzťahov Izraelom a arabskými krajinami. Kritici však poukazujú na to, že napriek očakávaniam neprispeli k riešeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu.


„Odvážne úsilie prezidenta Trumpa pri vytváraní Abrahámových dohôd bolo bezprecedentné a naďalej zostáva bez uznania zo strany Výboru pre Nobelovu cenu za mier, čo podčiarkuje potrebu jeho dnešnej nominácie,“ dodala republikánska členka Snemovne reprezentantov USA.

Trump bol nominovaný už viackrát 

Donald Trump, ktorý vedie v súboji o nomináciu Republikánskej strany do novembrových prezidentských volieb, bol na túto cenu nominovaný už trikrát. Zároveň čelí obvineniam z viacerých trestných činov vrátane snahy o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z roku 2020 a neoprávneného uchovávania prísne tajných dokumentov vo svojom sídle na Floride.

Donald Trump.
Donald Trump. Zdroj: AP Photo/John Locher
Domov
Zdieľať
Diskusia