Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. februára 2024, 8:43
Čas čítania 1:06

Kontroly medzi Českom a Slovenskom sa skončili. Koľko chytili migrantov?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Od soboty (3. februára) budú kontroly na hraniciach už len náhodné.

O polnoci z piatka na sobotu sa skončili kontroly na česko-slovenskej hranici, ktoré vlani v októbri zaviedla česká vláda. Počas zhruba štyroch mesiacov policajti zachytili takmer 1200 tranzitných nelegálnych migrantov a 58 prevádzačov. Potvrdil to hovorca českej cudzineckej polície Josef Urban. Dodal, že hoci kontroly budú od soboty už len náhodné, boj proti nelegálnej migrácii pokračuje.

Boj proti nelegálnej migrácii

„My v žiadnom prípade situáciu nepodceňujeme a pokračujeme v boji proti nelegálnej migrácii a prevádzačstvu,“ uviedol Urban s tým, že aj naďalej budú monitorovať a analyzovať hlavné aj alternatívne migračné toky do Európy, aby na ne mohli efektívne reagovať. Prítomní budú tiež v prihraničnej oblasti.


„Policajti budú aj naďalej, avšak teraz len náhodne a operatívne pôsobiť po celej dĺžke pozemnej hranice so SR. Stále bude kladený dôraz na vyhľadávanie a kontrolovanie tých miest a dopravných prostriedkov, pri ktorých je potenciál možného výskytu nelegálnych migrantov či prevádzačov,“ vysvetlil hovorca.

hranice, česko
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj


Počty policajtov, ktorí budú nasadení na vyhľadávanie tranzitnej nelegálnej migrácie, si budú upravovať tri dotknuté kraje samostatne na základe vyhodnotenia aktuálnej situácie. Doteraz podľa slov policajného prezidenta Martina Vondráška slúžilo na jednej zmene 88 policajtov a k dispozícii bolo ďalších 21 príslušníkov colnej správy. Zdôraznil, že zo začiatku bolo na jednej zmene viac než 140 policajtov a 22 colníkov.

Odhalili 1 185 tranzitných nelegálnych migrantov a 58 prevádzačov

O zavedení dočasných kontrol na celej dĺžke hranice so Slovenskom rozhodla vláda Petra Fialu vlani 4. októbra pôvodne na desať dní. Opatrenie potom štyrikrát predĺžila. Podľa údajov, ktoré spravodajkyni TASR poskytol hovorca cudzineckej polície v piatok (2. 2.), odvtedy policajti na hraniciach skontrolovali 442 331 vozidiel a 875 914 osôb. Z nich bolo 1185 tranzitných nelegálnych migrantov a 58 prevádzačov.

hranice, česko
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Policie česko hranice kontrola slovensko migranti
Zdroj: Policie ČR
Domov
Zdieľať
Diskusia