Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. februára 2024, 18:02
Čas čítania 1:06

Pôjdu ceny nehnuteľností ešte nižšie? Odborníčka Slovákom vysvetľuje, s čím majú rátať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny starších bytov a novostavieb sa tak skoro k sebe nepriblížia, tvrdí odborníčka.

Najnovšie zverejnené štatistiky Národnej banky Slovenska (NBS) naznačujú, že reality dosiahli svoje cenové dno v septembri, keďže od októbra v každom mesiaci rástli, hoci len minimálnym tempom. Riaditeľka spoločnosti FinGO Róberta Mecková však nepredpokladá, že nehnuteľnosti budú ďalej lacnieť, naopak, ich ceny môžu začať rásť. Informovala o tom v utorok.

„V roku 2023 boli nehnuteľnosti o šesť percent lacnejšie ako v roku 2022. V praxi vidíme, že lacnejšie sa predávali najmä staršie byty, ktoré sa od novostavieb cenovo vzdialili oveľa výraznejšie, než sme boli zvyknutí,“ uviedla Mecková. Rozdiel medzi cenami novostavieb a starších bytov sa totiž vplyvom situácie na hypotekárnom trhu podľa nej za posledný rok zväčšil.

„Pre horšiu dostupnosť hypoték kupujúci väčšinou siahajú po lacnejších nehnuteľnostiach, respektíve hľadajú cesty, ako sa k nehnuteľnosti dostať za menej peňazí. Už viac než rok platí, že realitnému trhu velia kupujúci, a v súčasnosti už ,žmýkajú‘ z predávajúcich aj zľavy, na aké sme dlhé roky neboli zvyknutí. Nie je výnimkou, ak sa napríklad dom s prvotnou predajnou cenou 350 000 eur nakoniec predal len za 300 000 eur,“ priblížila.

Nové byty vs. staré

Developeri podľa Meckovej znížili cenníkové ceny v novostavbách, tieto pohyby však boli v porovnaní s poklesom cien starších nehnuteľností čoraz nižšie. Je podľa nej pravdepodobné, že ceny starších bytov a novostavieb sa tak skoro k sebe nepriblížia.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Vždy sa však nájdu kupujúci, ktorí preferujú novostavby, lebo sa nechcú vzdať ich výhod. Je to najmä možnosť vlastniť parkovacie miesto, prípadne garážové státie, alebo celkovo túžba bývať krajšie, komfortnejšie. Starý bytový dom často nemá takú údržbu alebo sa jeho obyvatelia jednoducho nechcú podieľať na jeho zveľaďovaní v porovnaní s novostavbou, kde nájdete napríklad aj moderný park alebo ihrisko pre deti,“ uzavrela.

Domov
Zdieľať
Diskusia