Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
7. februára 2024, 20:04
Čas čítania 1:14

V Česku rozhodujú o homosexuálnych manželstvách. Poslanci už návrh posunuli do tretieho čítania

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Poslanci posunuli novelu o manželstve aj pre homosexuálne páry do 3. čítania.

Českí poslanci posunuli návrh novely zákona o manželstve aj pre homosexuálne páry do tretieho čítania. K navrhovanej zmene legislatívy predložili niekoľko pozmeňovacích návrhov. Všetky obsahujú zmenu názvu na „partnerstvo“, líšia sa len v rozsahu práv týkajúcich sa detí.

Predkladatelia návrhu sú v názve ochotní ustúpiť, preto sami predložili jeden z pozmeňovacích návrhov, ktorý mení len názov zväzku. Niektorým poslancom však prekáža možnosť adopcie detí a ďalšej skupine aj možnosť osvojenia, čo odzrkadlili vo svojich pozmeňovacích návrhoch. Úplné zamietnutie predlohy nikto nepresadzuje.

„Páry rovnakého pohlavia v ČR musia mať rovnaké práva. Každý má rovnaké právo na šťastie, na rodinný život, a to sa, samozrejme, týka aj detí, vzťahu k deťom, právneho ukotvenia. A ak sa to teraz nebude nazývať manželstvo, tak raz určite áno,“ povedal minister vnútra a predseda hnutia STAN Vít Rakušan.

Podľa Pirátov táto otázka nie je o politike ani o ideológii či náboženstve, ale o dôstojnosti. „Ide o to, aby sme nemali dve rôzne kategórie ľudí. Ide o rovnosť, ľudské práva a životy,“ vyhlásila pirátska poslankyňa a podpredsedníčka snemovne Olga Richterová.

Proti návrhu sú konzervatívni poslanci opozície aj koalície

Podľa pôvodného návrhu novely Občianskeho zákonníka by mali homosexuálne páry rovnaké práva, aké majú teraz v manželstve muž a žena vrátane možnosti adopcie detí. Proti tomu je celý klub opozičného hnutia SPD, časť hnutia ANO, ale aj niektorí konzervatívni poslanci z koaličnej ODS či KDU-ČSL. Koalícia je teda v tejto otázke rozdelená.

22. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 6:15 Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu

Podľa poslanca Jiřího Kobzu z SPD je zväzok muža a ženy tisícmi rokov overený princíp spoločnosti a akékoľvek „sociálnoinžinierske“ pokusy doň zasahovať sa skončia zle.
Inštitút registrovaných partnerstiev, ktorý v ČR existuje od roku 2006, by v prípade nadobudnutia účinnosti novely prakticky zanikol.

Poslancov takisto čaká druhé čítanie návrhu konzervatívnej skupiny zákonodarcov, ktorá chce manželstvo ústavne zakotviť ako zväzok muža a ženy. Vlani ho poslanci v prvom čítaní podporili v rovnaký deň ako takzvané manželstvo pre všetkých.

LGBT+ vlajka.
LGBT+ vlajka. Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia